Poljoprivrednici iz Šumadije spremni da plasiraju proizvode u Kini

Izvor: RTS, 17.Jan.2017, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljoprivrednici iz Šumadije spremni da plasiraju proizvode u Kini

U okviru posete Srbiji privredno-politička delegacija iz Kine predvođena ministrom poljoprivrede Han Čagfuom boravila je i u opštini Topola. Ugostili su ih najveći stočari, proizvođači vina, prerađivači voća i povrća.
Porodica Nikolić generacijama se bavi stočarstvom. Na farmi krava i bikova, podignutoj po svetskim standardima, godišnje proizvedu 200.000 litara mleka. Mogli bi i više, kažu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a u saradnji sa kineskim partnerima vide šansu u povećanju broja grla, ali i modernizaciji proizodnje hrane.

"Nas ovde muči usitnjenost parcela i ne vidimo tu neku perspektivu kako to navodnjavati, a ove su godine lude, jedne bude mnogo kišovito, a posle dve-tri budu sušne, i onda smo u velikim problemima da obezbedimo hranu za stoku", kaže Dragan Nikolić, jedan od vlasnika farme goveda u Velikoj Trešnjevici.
"Mi smo ovde među najvećim proizvođačima i mleka i mesa i mislim da imamo potencijal da proširimo i mlečnost, imamo farmu za 100 bikova gde može 120 grla da stane da se tovi, imamo šanse i za izvoz i za sve", dodaje Milan Nikolić, suvlasnik farme.
Topola nudi saradnju i u oblasti turizma, plasmana voća i vina, preradi voća i povrća i podizanju prerađivačkih kapaciteta.
Planiramo da zajedno sa našim kineskim partnerima pokrenemo klaničnu industriju ponovo u Topoli, ili ćemo neku od onih starih klanica koje su propale ponovo pokrenuti ili ćemo raditi takozvanu grinfild investiciju, kaže Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola.
Osim Topole i Šumadije i drugi krajevi Srbije imaju šta da ponude kinsekim partnerima, izvoz junećeg i jagnjećeg mesa, voća.
"Naš posao zajedno sa kineskim prijateljima je da uklonomo birokratske barijere, govorili smo dosta o izvozu junećeg, jagnjećeg mesa, isto tako voćarskih proizvoda, ostalo je mleko i mleko u prahu i mleko za bebe, te sertifikacije da još da uskladimo", kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede u Vladi Srbije.
Voćari i poljoprivrednici iz Topole i Šumadije već su spremni da svoje proizvode plasiraju na kineskom tržištu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.