Od napuštenog objekta do uspešne farme

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2015, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od napuštenog objekta do uspešne farme

Iz Đurđina primer kako se sa malo novca uz primenu nauke, od napuštenog objekta, može stići do uspešne farme.

Nekadašnja govedarska farma u Đurđinu od zapuštenog i ruiniranog objekta uz minimalna ulaganja pretvorena je u modernu farmu svinja.

U dva objekta kapaciteta tri hiljade tovljenika primenjuje se savremena metodologija hranjenja i pojenja.

Idejnim rešenjima, u projektu simpatičnog, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali simboličnog naziva "Radosno prase" učestvovali su i studenti novosadskog poljoprivrednog fakulteta.

Dobar primer simbioze nauke i struke predstavlja putokaz za oživljavanje zapuštenih objekata koji su nekada bili u funkciji stočarske proizvodnje.

Tehnologija tova svinja bazirana je na sistemu takozvane duboke steje kako bi se životinje što bolje osećale i imale zadovoljavajuće ambijentalne uslove.

Studenti rukovoođeni ekonomskom logikom tvrde da je ovo dobar primer da se uz minimalna ulaganja brzo ostvari dobit, te da se podstakne domaća proizvodnja.

Poručuju da je ovaj projekat važan i iz ekoloških razloga jer se primenom ovakvog sistema tova izbegava skladištenje tečne osoke u lagunama i zagađivanje podzemnih voda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.