Najsavremenija farma za tov svinja u Srbiji

Izvor: RTS, 24.Apr.2015, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najsavremenija farma za tov svinja u Srbiji

Dok većina farmera zbog nesigurne otkupne cene, smanjuje broj stoke, Milovan Ivanković iz Zasavice 1 kod Sremske Mitrovice, modenrizuje i povećava proizvodnju tovljenika. Godišnje je proizvodio 2.400 svinja, a uz novo savremeno kompjuterizovano tovilište taj broj, tvrdi, biće dvostruko veći.
Milovan Ivanković, 1.200 tovljenika hrani iz fotelje. Na novoj farmi, po asutrijskoj tehnologiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na svaka tri sata, u takozvanoj kuhinji,  kompjuter meša, kontroliše i distribuira hranu do svinja.

"Ovde vidimo koji je boks jeo, koji nije jeo, u suštini svaki kilogram, svaki gram hrane, zna se gde ode, nema rashoda, pošto je ishrana obročena na tri sata. Kakav god problem da se desi, alarm me poziva'', kaže Milovan Ivanković iz Zasavice 1.
U 48 boksova, uz video nadzor konstantno se prati ponašanje svinja, a ventilatori automatski provetravaju prostorije. Osim uštede u hrani, na kompjuterizovanoj farmi, skraćena je i dužina tova na svega četiri meseca.
"Ovi prasići su 27 dana kod mene u tovu, bili su 23 kilograma i 200 grama, sad su u proseku izmedju 50 -55kilograma'', kaže Milovan Ivanković iz Zasavice 1.
Izgradnja najsavremenije farme u Srbiji, u koju je uložemo više od 300 hiljada evra, završena je za godinu i po dana. Ivankovići se uzgojem svinja bave gotovo dve decenije,  a na imanju rade sve generacije.
"Većinu vremena koje ne provedem u školi, tu sam kući. Maksimalno pomažem tati u pripremanju hrane, u odgoju svinja, takodje sam dosta aktivan u poslovima na njivi'', kaže Filip Ivanković iz Zasavice 1.
Da se na ovoj farmi primenjuju evropski standardi kontrole i ishrane tovljenika uverila se i ministaraka poljoprivrede.
"Poznato je da u svinjarstvu, i u drugim granama je uz dobru genetiku izuzetno važna dobra i kvalitetna, i izbalansirana ishrana. Ovo što smo danas videli je zaista jedan zaista inzvanredan primer, primer koji treba pokazati u Srbiji'', kaže Snežana Bogosavljević Bošković, ministar poljoprivrede.
Ivankovići se nadaju da će im se uloženma sredstva vratiti za dve godine, i da će pored ovog, izgraditi još jedan veliki objekat za 1.800 tovljenika.
rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269
Pogledaj vesti o: Farma

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.