Mladenko ima 15 malih vijetnamskih svinja: Niko ih neće, a verne su kao psi i kilogram njihovog mesa košta 60 evra!

Izvor: Telegraf.rs, 23.Jun.2017, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladenko ima 15 malih vijetnamskih svinja: Niko ih neće, a verne su kao psi i kilogram njihovog mesa košta 60 evra!

Iako su prasići ograđeni u maloj štali i izgledaju kao da su na pravoj farmi, Mladenko ih zapravo ne uzgaja, jer cela se stvar, kaže, dogodila neplanirano: kad je pre godinu dana na poklon dobio dve male vijetnamske svinje, piše Slobodna Dalmacija.

- Nisam ni znao da je jedna bila muška, a druga ženska. I kad su malo odrasle, dogodilo se da su dobile mladunce. Petnaest malih svinja – smeje se Mladenko pod slamnatim panama šeširom, dok mu među nogama proviruju meke njuškice >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << radoznalih prasića.

Crni, sivi i žuti mališani neverovatno su živahni i prema strancima plašljivi.

- Nisu navikli na strance, a meni jedu iz ruke – rekao je Mladenko.

Iz štale je uzeo veliku papirnatu vreću sa starim krofnama, pa ih razbaca po senu. Nastala je prava jurnjava, a mama i tata, mirno i pitomo, jednu po jednu krofnu jedu Mladenku iz ruke.

- Vidite! Vidite da su pitome... - puca od smeha Mladenko.

Foto: maxpixel.freegreatpicture.com

Ali, ma koliko slatke bile, svinje su ipak svinje, i okolni stanari su počeli da se žale da im ove simpatične životinjice šire neprijatne mirise, piše Slobodna Dalmacija.

- Ovde su na mome i nikome ne smetaju. Nemam nameru da ih uzgajam, nego ih držim zbog dece koja ih obožavaju. Samo sam ih zbog njih zadržao. Ali neće još dugo, gledam da ih prodam. Već su neki dolazili da ih kupe - kaže on.

Dobre su za jelo iako je njihovo meso izuzetno masno, ali se od sala mogu napraviti vrhunski čvarci. Njeno meso često porede sa mesom mangulice.

Foto: Telegraf

U Švajcarskoj i Nemačkoj se meso mangulice prodaje po neverovatnoj ceni od 60 evra za kilogram. Prema brojnim sajtovima za prdoaju stoke u našoj zemlji, cene vijetnamskog praseta po grlu variraju od 20 evra do 80 evra.

Vijetnamska svinja potiče iz Vijetnama i vodi poreklo od divlje svinje. U Evropu stižu 1950. godine, a ono što je malo poznato jeste da su ove životinje sve popularnije kao kućni ljubimci. Jako su inteligentne i lako mogu da se dresiraju, a razumeju komande kao što su "sedi" ili "lezi". Meso ovih životinja, koje dolazi u vrlo malim količinama, zdravije je i od mesa mangulice.

U Srbiji ih možemo sresti u Vojvodini i na zapadu zemlje, a ima ih i u Hrvatskoj. Prosečna težina odrasla vijetnamske svinje je 60kg, a ima i onih čija težina ide i do 120kg.

Foto: Telegraf

Nisu probirljive što se tiče hrane i lako ih mogu da se naviknu na kuću. Mužjaci su uglavnom agresivniji, posebno ako ih ne kastrirate, a ženke u agresivne u vreme dok nose mlade. 

Sa 3 ili 4 godine ova svinja dostigne svoju punu veličinu , a može živeti i do 15 godina ako se o njoj vodi računa.

(Telegraf.rs)


Pogledaj vesti o: Farma

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.