Kralju stočara izvini - vlada opet blokira prodaju

Izvor: B92, 30.Apr.2016, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kralju stočara izvini - vlada opet blokira prodaju

Najvećoj farmi u Australiji, veličine Irske o kojoj smo već pisali, izgleda da je suđeno da ima samo jednog vlasnika i to starog.

Naime, pozivajući se na nacionalni interes, Vlada Australije je opet sprečila prodaju ovog imanja, tako da kineski konzorcijum više ne može kupi najveći privatni australijski zemljišni posed.

Kada je stigla vest da je načelno postignut dogovor i da su Kinezi budući vlasnici, ostalo je da regulatorni organi zemlje odobre dogovor.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ipak, kao i prilikom nadmetanja, Vlada se opet umešala.

Ministar finansija Skot Morison je rekao da ukupna površina tog zemljišta iznosi više od jedan odsto teritorije Australije i dva odsto njenog ukupnog poljoprivrednog zemljišta. On rekao da je posed toliki da je domaćim, australijskim ponuđačima bilo teško da konkurišu za kupovinu. Odbijanje da se zemljište proda konzorcijumu koji čine holding iz Kine Dakang Australija i australijska kompanija Ostrelijen rural kapital, samo je preliminarna odluka i Dakang može da reaguje do utorka.

Cena zemljišta je 371 miliona australijskih dolara (249 miliona evra).

Podsetimo, farma je u vlasništvu porodice Kidman, koja je jedna od prvih doseljeničkih i ima deset farmi goveda, farmu bikova i pašnjake na 101.411 kvadratnih kilometara u četiri federalne australijske države.

Strano vlasništvo poljoprivrednog zemljišta je sve osetljivije pitanje u Australiji, gde postoji strahovanje da bi farme u kineskom vlasništvu mogle snabdevati kineske kompanije australijskim proizvodima po sniženim cenama ili odbijati da ih prodaju australijskim kupcima. Australijsko govedarstvo izlazi iz višegodišnje niske profitabilnosti koja je bila posledica suše i jakog australijskog dolara. Uprkos veličini farmi porodice Kidman, one su uglavnom polu-pustinjske, a ukupno stado je za tamošnje prilike relativno malo, 185.000 goveda, što je tek delić jednog procenta ukupnog broja goveda u Australiji.

Jedan od bitnih razloga protiv prodaje je što farma ima veliki značaj za državu zbog bezbednosnih razloga, jer se na jednoj od parcela testiraju rakete. .

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.