Kad krave same idu na mužu

Izvor: RTS, 27.Nov.2014, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad krave same idu na mužu

"Fotos", firma iz Crepaje kod Pančeva, jedina je u zemlji koja ima robotizovanu farmu muznih krava. Posle mesec dana obuke, 90 krava je naučilo u koje vreme i na koji način da dođe na mužu bez ičije pomoći.

Novi vlasnici su "Fotos" kupili iz stečaja pre dve godine i sada proširuju proizvodnju na najsavremeniji način.  

Sve krave imaju svoj identifikacioni broj i robot im određuje preciznu količinu dnevnog obroka i mleka koju će svaka krava dati u toku dana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prilikom muže. Automatski se kontroliše i njegova ispravnost.

"Treba je navići na mašinu. Ima tu dosta stvari koje njoj ne prijaju kao što su zujanje mašine, zatvaranje i otvaranje vrata boksa, ali nakon tri do pet muža one sasvim same ulaze kod robota i same se muzu", objašnjava doktor veterine Goran Kirbus.

Da bi mogli da rade na robotizovanoj farmi i zaposleni iz "Fotos" firme uspešno su savladali obuku u Belgiji.

"Ovaj sistem pojeftinjuje proizvodnju mleka, jer se ostvaruje ušteda u radnoj snazi, energiji, a najviše u hrani, i to do 20 odsto po muznoj kravi", ističe vlasnik firme Miljan Atanacković.

Svaka krava može dnevno četiri puta da dođe na mužu i njih 90 dâ oko 2.600 litara mleka.

U automatizovanom boksu muža se završi za osam minuta i krava uz pomoć robota sve obavi sama, dok je ranije prilikom ručne muže bilo potrebno više vremena i angažovanje bar dvoje radnika.

Na farmi trenutno o 300 junica brine devetnaestoro zaposlenih i taj broj se neće smanjivati, već na proleće sledeće godine ovde planiraju da otvore i farmu svinja i zaposle 10 radnika.
Pogledaj vesti o: Farma

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.