FARMA OVACA DAJE KREDITE U MESU

Izvor: Kurir, 12.Dec.2010, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FARMA OVACA DAJE KREDITE U MESU

BEOGRAD - U Srbiji postoji farma ovaca koja daje jedinstveni kredit na svetu, kredit u mesu.

Kako prenosi B92, pre nekoliko godina Bangladešanin, koji je izumeo kredite za mikrofinansiranje kojim su seljaci kupovali stoku, dobio je Nobelovu nagradu.

Na Simpovoj farmi na Vlasini videli su da u Srbiji može da se napravi uspešniji model. Za većinu građana Srbije pitanje je da li uzeti kredit u evrima, dinarima ili francima - za stočare iz Bolsilegrada je pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da li uzeti kredit u jagnjadima, ovcama ili ovnovima.

Direktor najveće ovčarske farme u Srbiji na Vlasini, Saša Milanov je u dogovoru sa vlasnikom farme, Simpom iz Vranja, došao na ideju da daje kredite u - mesu.

Poljoprivrenici ovog udaljenog kraja Srbije su tako siromašni da im nijedna banka ne bi odobrila kredit.

Kako bi smanjili siromaštvo i pomogli ljudima da se više ne iseljavaju u Simpu su rešili da daju kredite sa kamatom od 60 odsto na šest godina, bez malih slova i skrivenih klauzula, sa potpuno efektivnom kamatnom stopom - stočar uzme određenu kilažu ovaca za reprodukciju i vraća istu sa kamatom u živim ovcama.

Troškovi obrade kredita se svode na ručak koji se spremi za goste.

Nismo uspeli da saznamo koji je stav Narodne banke o ovakvom kreditiranju i da li bi možda na ovaj način moglo da se reši pitanje rasta euribora.

U farmi na Vlasini ne očekuju nikakvu nagradu, ali misle da bi ovakav sistem mogao da da rezultate i u drugim krajevima Srbije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.