Danci pronašli mnogo zagađenih jaja u lancu ishrane

Izvor: Blic, 17.Avg.2017, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danci pronašli mnogo zagađenih jaja u lancu ishrane

Danske vlasti su saopštile danas da su dve kompanije kupile 6,8 tona jaja i 108 kilograma omleta sa farmi uključenih u skandal sa kontaminiranim jajima.

Danska uprava za veterinu i hranu navela je u saopštenju da je u jajima uvezenim iz Holandije i Belgije pronađena "štetna količina" pesticida fipronil, koja je u većim količinama opasna po zdravlje ljudi, javlja agencija AP.

Uprava nije navela imena danskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kompanija koje su uvezle zagađena jaja.

U današnjem saopštenju se, međutim, navodi da su te dve kompanije planirale da prodaju jaja i omlet kantinama, kafanama i ugostiteljskim preduzećima, ali pošto "fipronil nije dozvoljen u hrani, proizvodi se povlače".

Do sada je devet kompanija u Danskoj prijavilo da je pronašlo jaja zagađena fipronilom, pri čemu je prvi slučaj prijavljen 10. avgusta.

Skandal sa kontaminiranim jajima proširio se na 17 evropskih zemalja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.