Uskršnja tradicija u Rumuniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Apr.2016, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskršnja tradicija u Rumuniji

Na severu Rumunije u oblasti Bukovina, tradicionalno oslikavanje jaja za Uskrs predstavlja svojevrsnu umetnost, koja se prenosi decenijama s kolena na koleno.

Reditelj Tutus Amrand zabeležio je dar Elene Kraciunesku, majstora u oslikavanju uskršnjih jaja. Pored Elene, u selu još dvanaestoro njih oslikava jaja po ugledu na dekorativne motive kojima su oslikane kuće u selu.

Za oslikavanje, Elena koristi posebnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vrstu kičice sa gvozdenim vrhom kojom nanosi vosak na jaja i umače ih u farbu. Potom ih ponovo oslikava voskom i još jednom umače u farbu kako bi se dobilo više slojeva različitih boja.

Prilikom oslikavanja, vosak se ponaša kao zaštitni sloj koji omogućava da se svaka nova boja na jajetu zadrži. Na kraju se jaje zagreva da bi se vosak sa njega otopio, a prelepa šara u vidu slike ostala na njemu.

Osim što je slikanje opušta, jer kako kaže tada ne razmišlja ni o čemu, Elena zahvaljujući ovom talentu uspeva da prehrani porodicu.

Kad je bila mlada na godišnjem nivou uspevala je da oslika i oko 700 jaja (uglavnom za Uskrs), a sada kaže da se brojka kreće oko 500.


Pogledaj vesti o: Farbanje jaja

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.