Za ulovljenog Rusa nagrada 10.000  dolara

Izvor: Blic, 21.Apr.2014, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za ulovljenog Rusa nagrada 10.000 dolara

Za hvatanje svakog ruskog vojnika koji hoda našom zemljom i pokušava da nas gurne u građanski rat, sledi novčana nagrada, napisao je zamenik gubernatora Dnjepropetrovske oblasti Boris Filatov.

U nadi da će slomiti proruske snage na istoku Ukrajine, zamenik gubernatora Dnjepropetrovske oblasti putem Fejsbuka je otvoreno pozvao Ukrajince da učestvuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u lovu na ruske glave. On je muškarce u uniformama bez oznaka, za koje tvrdi da predstavljaju ruske trupe, nazvao „zelenim ljudima” i obećao 10.000 dolara svakome ko zarobi i dovede bar jednog takvog vojnika. Najvrednija nagrada od 200.000 dolara će otići u ruke onih koji uspeju da oslobode okupirane vladine institucije od demonstranata.

Filatov je, takođe, odlučio da motiviše proruske separatiste da se predaju, nudeći im novac.

Kliknuti (+) za uvećanje

„Za svaki predati pištolj sledi isplata: 1.000 dolara za jurišnu pušku, 1.500 za mitraljez i 2.000 za minobacač. Svi detalji, uključujući i lokaciju transfera novca, biće navedeni u specijalnoj poruci Štaba za nacionalnu zaštitu”, objavio je on.

Zamenik guvernera je dodao da je svestan da revoluciju vode „umorni, očajni i siromašni” građani, i da je njegov predlog idealna šansa da „ljudi koji smatraju da ih vlada ne čuje” lako i brzo dođu do novca.

Iako je ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine navelo da su zbog uskršnjih praznika obustavljene akcije protiv proruskih vojnih snaga na istoku zemlje, sukob je nastavljen. U napadu na kontrolni punkt separatista u Slavjansku u subotu je ubijeno šest osoba, a potom je lokalna proruska organizacija Samoodbrana uvela policijski čas i uputila javni zahtev Vladimiru Putinu da pošalje snage za održavanje mira. Među ubijenima su četiri pripadnika samoodbrane samoproglašene Narodne republike Donjeck i dva napadača koji su imali obeležja paravojne ukrajinske grupe „Desni sektor“.

Na kontrolnom punktu je u tom trenutku bilo 26 civila naoružanih motkama koji su poštovali nalog Kijeva o primirju za vreme Uskrsa. Nakon napada, nekoliko građana se pojavilo sa puškama i pucalo na napadače, ubivši dvojicu. Proruski pobunjenici izjavili su da će nastaviti okupaciju vladinih kancelarija sve dok ne bude raspuštena prozapadna vlada u Kijevu.

Priprema se za let u svemir

Boris Filatov je i ranije iznosio kontroverzne scenarije za rešavanje krize. Na Fejsbuku je ponudio svoj recept za obuzdavanje demonstranata koji su se zalagali za pripajanje Krima Rusiji.

„Tom šljamu treba dati velika obećanja i garancije, a zatim ih treba obesiti”, napisao je on, i kasnije dodao da bi streljanje bilo „suviše časna smrt za šljam koji navodi ljude da ubijaju jedni druge”. Advokat i biznismen koji poseduje oko četiri miliona dolara sumnjičen je za proneveru novca iz državnog budžeta. Prema pisanju „Kijev posta”, ne izlazi iz kuće bez telohranitelja, a on se vozi u blindiranom „mercedesu”.

Ove godine će biti deo komercijalnog leta u svemir u organizaciji „Virdžin galaktika”. Karta za ovu avanturu ga je koštala 200.000 dolara.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.