Više od 10.000 porodica na Islandu spremno da primi izbeglice

Izvor: Blic, 31.Avg.2015, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 10.000 porodica na Islandu spremno da primi izbeglice

Više od 10.000 Islanđana objavilo je danas preko društvene mreže Fejsbuk da je spremno da primi sirijske izbjeglice, ali je Vlada ove države saopštila da će primiti samo onoliko ljudi koliko je utvrđeno kvotama u EU.

Knjiženica i profesorka Brundis Bjorgvinsdotir predložila je sinoć na Fejsbuku svojim sunarodnicima da se izjasne da li žele da Island, sa oko 330.000 stanovnika primi više sirijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izbeglica.

Ona je izjavila za državnu televiziju Ruv da je ljudima dosta da gledaju mućne vesti sa Mediterana i dramatične slike izbegličkih kampova i da žele nešto sada da učine.

Do danas popodne na njen poziv se odazvalo više od 10.000 ljudi.

"Samohrana sam majka jednog šestogodišnjeg deteta i spremna sam da primim jedno dete. Profesor sam po zanimanju i mogu tom detetu pomoći da nauči da piše i čita islandski jezik i da se prilagodi našem okruženju. Imamo odeću, krevet, igračke i sve što je potrebno detetu", navela je Hekla Stefansdotir, jedna od žena koja se odazvala apelu.

Mnogi Islanđani su ponudili krov nad glavom ali i hranu, odeću i pomoć u integraciji.

Ministar za socijalna pitanja Ejglo Hardardotir rekao je da će vlasti razmotriti sve ponude sa Fejsbuka i razmisliti o povećanju broja izbeglica koje će primiti.

Prema nacionalnim statistikama, Island je 2014. godine primio 1.117 imigranata.
Pogledaj vesti o: Facebook,   Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.