Izvor: Nezavisne Novine, 17.Avg.2017, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Hrvatskoj i regionu dve Fejs grupe pedofila

ZAGREB - Na fejsbuku već neko vreme, javno i bez cenzure, aktivne su dvije grupe namijenjene korisnicima iz Hrvatske i regiona koje pozivaju na incest i promovišu pedofiliju, prenosi portal Indeks.hr.

Novinarka tog portala je sa lažnim profilom i samo "jednim klikom" stekla članstvo u tim grupama, od kojih jedna broji 1800 članova, dok druga ima oko dvadesetak članova.

Kako prenosi Index.hr, na samo dva klika djeca koja koriste društvene mreže mogu naići na sadržaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << koji promoviše pedofiliju i incest, kao i, kako navodi taj portal, ostale gnusne oblike seksualnog ponašanja.

Povodom sticanja članstva u tim grupama novinarka portala rekla je da administratori stranice nisu ni provjerali njen profil, niti pokazivali nepovjerenje.

Ona je objasnila da je iste sekunde po primanju u članstvo uslijedio šokantan i nastran slikovni materijal i tekstualni sadržaj kojim su se, kako je navela, članovi obraćali jedni drugima.

Prema informacijama portala Index.hr, znatan dio članova grupa služi se svojim pravim profilom, a grupe su pune djevojčica koje, kako ističe portal, otvoreno traže sponzore. Inženjer za informatičku sigurnost Dalibor Vlaho izjavio je da Fejsbuk slabije provjerava zatvorene grupe.

On je povodom sadržaja u grupama u kojim je novinarka index.hr portala lažnim profilom stekla članstvo naveo da fejsbuk ima na hiljade inženjera koji se bave sprečavanjem objaljivanja takvih sadržaja, ali da postoji problem u konkretnom slučaju, jer je riječ o zatvorenoj grupi.

"Problem je postoji zato što se radi o zatvorenoj grupi, da se ovakav sadržaj objavljuje javno, sigurno je da bi ga Fejsbuk maknuo", rekao je Vlaho.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.