TITA TERAJU IZ SARAJEVA Kontroverzne ideje iz najjače bošnjačke stranke

Izvor: Blic, 19.Avg.2017, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TITA TERAJU IZ SARAJEVA Kontroverzne ideje iz najjače bošnjačke stranke

Neće glavna sarajevska ulica nositi ime Tita, tog zločinca, diktatora, vođe totalitarističko-komunističko-zločinačko-ateističkog sistema koji je zatirao svako seme muslimanskog, bošnjačkog intelekta. Zvaće se Alije Izetbegovića. I nikome se nećemo pravdati i prilagođavati. Ovo govorim u ime nove generacije Bošnjaka.

Ovakva poruka osvanula je na Fejsbuk profilu Tarika Dautovića, odbornika SDA u sarajevskom Opštinskom veću Stari Grad i izazvala lavinu komentara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << protivnika ideje da nadaleko poznata Titova ulica u Sarajevu postane ulica Alije Izetbegovića.

Mada su se od Dautovićeve ideje ogradili u Opštinskom odboru SDA Stari Grad, tvrdeći da je to njegovo lično mišljenje, sociolog Slavo Kukić smatra da Dautovićeva ideja nije slučajno plasirana u javnost.

- Takav pokušaj promene naziva Titove ulice bio je i 2004. godine i to isto od strane SDA. Zato je ovo sada samo probni balon kako bi se ponovo osetio puls javnosti. U slučaju da se to zaista dogodi i Titova ulica postane ulica Alije Izetbegovića, biće to dodatni udar u leđa bosansko-hercegovačkoj državi i društvu. Sve to, kao i, između ostalog, imenovanje Osnovne škole "Dobroševići", u sarajevskoj opštini Novi Grad, po kontroverznoj ličnosti Mustafi Busuladžiću je vraćanje u devedesete godine i na logiku fašizma, za koji sam verovao da smo ga prevazišli u prvoj polovoini 20 veka. Nažalost, ispostavilo se da je on danas vrlo žilav ili čak u nekim segmetnima žilaviji nego u to vreme – ističe Kukić.

Eventualna promena naziva glavne ulice u Sarajevu ne bi iznenadila ni srpske predstavnike u institucijama BiH.

- Sve više Arapa na ulica Sarajeva, najava Bakira Izetbegovića da će nastaviti politički put svog oca, promene naziva ulica, veličanje Alije Izetbegovića, slobodno šetanje po gradu osumnjičenih za ratne zločine nad Srbima - dovoljno govori o tome šta je Sarajevo.

To pokazuje da je to ono Sarajevo kada je Alija Izetbegović bio dominantan. I danas vidimo istu situaciju, samo što je sada dominantna ličnost Bakir Izetbegović – kaže poslanik SNSD u parlamentu BiH, Staša Košarac.

Ideja podmlatka SDA o preimenovanju Titove ulice u Sarajevu naišla je i na žestoku reakciju građanskih partija u Federaciji BiH.

U SDP BiH ocenjuju da je istup Tarika Dautovića “jasan pokazatelj revizionističkog odnosa mladih nacionalista, koji slede svoje stranačke kolege, koji su ovu državu odvele u rat, ali i pokazuje da prate svetski trend rastućeg fašizma”.

Istovremeno, u DF su ocenili da su uporna agitovanja da se promeni naziv ulice Maršala Tita, prerasla u fatalističku borbu SDA kadrova, koji uporno žele izbrisati blistavu istoriju države i glavnog grada.

- Vodeći se istorijom, ovim putem ih informišemo da je taj deo ulice nosio naziv po diktatorima i osvajačima za njihovog života, a danas ulicu zovu po oslobodiocu i dokazanom antifašisti, kojim se mogu ponositi svi u našoj državi bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost – poručili su iz DF.

Ambasada SAD razočarana

Ambasada SAD u BiH saopštila je da je duboko razočarana što je kantonalna vlast u Sarajevu imenovala Osnovnu školu "Dobroševići", u sarajevskoj opštini Novi Grad, po kontroverznoj ličnosti Mustafi Busuladžiću, čiji su se stavovi često poklapali sa ideologijom nacizma.

- Duboko smo razočarani što je kantonalna vlast u Sarajevu imenovala školu po tako kontroverznoj ličnosti - navodi se u komentaru objavljenom na Tviter nalogu američke Ambasade.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.