Sami u nemaštini

Izvor: RTS, 11.Feb.2015, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sami u nemaštini

Tragom poruke koju su poslali meštani sela Rača kod Kuršumlije, putem Fejsbuk stranice "Ovo je Srbija", ekipa TV centra iz Prokuplja je posetila četvoročlanu porodicu Milosavljević, koja živi na ivici egzistencije, bez struje, vode i kućnih aparata, a pravo na socijalnu pomoć i dečji dodatak nemaju.
Milosavljevići žive >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u trošnoj kući, bez struje, vode, kupatila. Jedna prostorija je mesto u kome borave, spavaju, kupaju se. Jedini izvor prihoda je plata od deset hiljada, koju Radmila kao kurir u školi zaradi sa pola radnog vremena, a koja uglavnom ode na lekove za teško bolesnog supruga Radišu.

"Obraćali smo se za pomoć Centru za socijalni rad. Oni su nam rekli da imamo platu. A kolika je i da li može od nje da se živi, to nije bitno. Opštini se nismo obraćali, bilo nas je sramota. A ima dana kada nema šta da se jede. I to više dana", kaže Radmila Milosavljević.
Zbog duga od osam hiljada pre šest meseci isečena im je struja, a dobrom voljom komšija, koji su sproveli kabal od njihove kuće, jedna sijalica prkosi tami.
"Dali smo im prvo lampu i gas. To nije ništa pomoglo. Posle smo im dali struju preko jednog kabla koji smo razvukli, da mogu deca da uče. Žao nam je kako žive, dobri su ljudi", kaže Vučica Novović.
Ana i Vojkan dobri su đaci. Majci su desna ruka, a pored učenja, glavni zadatak im je svakodnevni odlazak po vodu na obližnji izvor. Starije četiri sestre su udate, a oni, kao peti i šesto dete po redu, nemaju pravo na dečji dodatak.
"Najviše nam nedostaje televizor, sporet, frižider. Nemamo ni sudoperu, kupatilo", kaže Ana Milosavljević.
"Moj omiljeni predmet u školi je matematika. Najviše bih voleo da imam svoju sobu i kompjuter, kao i svi moji drugari", kaže Vojkan Milosavljević.
U opštini Kuršumlija, pravo na socijalnu pomoć ima 1.100 osoba. Iako je ne ostvaruju, Milosavljevićima, koji su u Kuršumlijsku Raču došli iz sela Đake, kako bi školovali decu, pomoć je preko potrebna, na šta su ukazale i njihove komšije, poslavši pismo redakciji RTS-a u Prokuplju, i apel ljudima dobre volje da im se omoguće humani uslovi za život.
rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108
Pogledaj vesti o: Prokuplje,   Dečji dodatak

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.