STUDENT POBEDIO VETRENJAČU Transatlantski sporazum ne štiti privatne podatke, prvi na udaru Fejsbuk

Izvor: Blic, 06.Okt.2015, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STUDENT POBEDIO VETRENJAČU Transatlantski sporazum ne štiti privatne podatke, prvi na udaru Fejsbuk

Evropski sud pravde presudio je danas u korist austrijskog studenta koji je tvrdio da transatlantski sporazum o zaštiti podataka ne štiti dovoljno privatne podatke korisnika, u presudi koja pogađa američku društvenu mrežu Fejsbuk. Ova presuda mogla bi da ima dalekosežne posledice na tehnološke kompanije koje posluju u Evropi.

  - Sistem koji omogućava hiljadama kompanija da vrše prenos podataka iz EU u SAD >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nije legalan, saopštio je danas Evropski sud pravde.

Austrijski student prava Maks Šrems (Max Sćrems) pokrenuo je slučaj pre dve godine posle otkrića bivšeg saradnika američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvarda Snoudena o programima nadzora te agencije.

Sud je doneo presudu u korist jednog austrijskog studenta prava, koji je tvrdio da transatlantski sporazum o zaštiti podataka ne štiti potrošače na adekvatan način.

Slučaj je zasnovan na navodnoj praksi "Fejsbuka" da dostavlja informacije američkim obaveštajnim službama.

Šrems je uložio žalbu komesaru za zaštitu podataka u Irskoj gde se nalazi evropsko sedište američke društvene mreže Fejsbuk. On je naveo da američki zakon ne pruža dovoljnu zaštitu od mogućeg nadzora podataka koje Fejsbuk prebacuje na servere u SAD. Irske vlasti prvobitno su odbacile žalbu pozivajući se na odluku Evropske komisije iz 2000. godine prema kojoj takozvani sporazum o sigurnoj luci u SAD omogućuje zadovoljavajuću zaštitu podataka evropskih korisnika. Evropski sud pravde danas je presudio da je odluka Evropske komisije iz 2000. godine nevažeća. Sud je naložio da se pažljivo razmotri žalba studenta i na osnovu te istrage da se odluči da li transfer podataka evropskih korisnika Fejsbuka u SAD treba da bude obustavljen zbog toga što SAD ne daju odgovarajući nivo zaštite ličnih podataka, naveo je sud u sažetku presude.

Presuda Evropskog suda pravde mogla bi da ima dalekosežne posledice po tehnološke kompanije koje posluju u Evropi.

U obrazloženju presude navodi se da vlasti u Irskoj, gde se nalazi evropsko sedište "Fejsbuka", sada moraju da provedu istragu o tome da li treba suspendovati transfer podataka o evropskim korisnicima u SAD.

Sud smatra da sporazum koji su sklopili Evropska komisija i vlasti SAD ne eliminiše potrebu da lokalne agencije za zaštitu privatnosti provere da li američke firme preduzimaju adekvatne mere za zaštitu informacija.

Ovaj sporazum EU i SAD bio je na snazi 15 godina.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Fejsbuk u problemu zbog studenta: Privatni podaci se bez nadzora prebacuju u SAD

Izvor: Blic, 06.Okt.2015

Evropski sud pravde presudio je danas u korist austrijskog studenta koji je tvrdio da transatlantski sporazum o zaštiti podataka ne štiti dovoljno privatne podatke korisnika, u presudi koja pogađa američku društvenu mrežu Fejsbuk. Ova presuda mogla bi da ima dalekosežne posledice na tehnološke...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.