Porodična fotografija Prote Steve Dimitrijevića

Izvor: Aleksinac.net, 07.Avg.2017, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodična fotografija Prote Steve Dimitrijevića

Prilično istorije na jednoj slici, o čemu piše Zorica Peleš, protin biograf, a prenosi Fejsbuk stranica "Aleksinac večiti grad".

Na fotografiji pored Prote sedi njegova divna majka Mladena - Dena, koja je bila bliska rođaka mitropolita Mihaila Jovanovića Sokobanja i matematičkog genija Mihaila Mike Alasa.

Prva s leve strane stoji Protina jedinica Desanka - Desa, koja je u Solunu završila >> Pročitaj celu vest na sajtu Aleksinac.net << francuski licej i u Skoplju Učiteljsku škole i imala zvanje "Narodna učiteljica".

Prevodila je za "Carigradski glasnik" priče sa ruskog jezika, koji je perfektno naučila kao dete u Kijevu i Moksvi, dok je Prota tamo boravio tokom studija. Sem ruskog znala je francuski, nemački, grčki i turski jezik.

Svirala je divno i klavir, koji je Prota poklonio 1937. godine tek osnovanoj Muzičkoj akademiji u Beogradu.

I bila je sjajna domaćica. Pronašla sam njen dnevnik porodičnog budžeta, koji je vodila dok su živeli u Prizrenu.

U tom Desinom dnevniku našla sam njen zapis o izdacima za puter, čokoladu i orahe, za tortu koju je pravila. Bila sam fascinirana saznanjem da su se u Prizrenu 1912. godine pravile torte od čokolade, putera i oraha, pošto su se u Titovoj Jugoslaviji posle oslobođenja 1945. godine torte pravile s mašću, a o čokoladama su Srbkinje mogle samo da sanjaju, jer njih su dobijali samo odabrani drugovi i drugarice "na tačkice" (udbaši, oficiri i svi koji su služili slepo maršalu).

Sem te "slatke rubrike" u Desinom dnevniku me je oduševila i još jedna preslatka rubrika - KNjIGE. SVAKOG MESECA SE IZ KUĆNOG BUDžETA ODVAJAO I NOVAC ZA KUPOVINU KNjIGA!!!

Na fotografiji između Prote i njegove majke stoji njegova divna supruga Jelena - Lena, koja je uvek nosila prizrensku prekrasnu narodnu nošnju.

Skroz desno stoji Protina mlađa sestra Danica - Dana, koja je u Solunu učila sviranje na harfi i francuski jezik. Njen suprug Aleksandar - Aleksa Prljinčević, potomak loze Nemanjića, bio je profesor u Skoplju, Pljevljima i u Prizrenu u Bogosloviji. Bili su veliki prijatelji Petra Kočića.

Njihova najstarija ćerka, prof. dr Bosiljka - Bosa Milošević, bila je nekrunisana carica srbske ginekologije, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i direktor čuvenog GAK-a u Beogradu, za čiju izgradnju je ona upravo bila najzaslužnija.
Pogledaj vesti o: Aleksinac

Nastavak na Aleksinac.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Aleksinac.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Aleksinac.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.