Pet podataka koje ne treba objavljivati na „Fejsbuku”

Izvor: Politika, 01.Sep.2015, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet podataka koje ne treba objavljivati na „Fejsbuku”

Mnogi korisnici popularne mreže shvatili su da zbog nepromišljene slike sa žurke mogu da dobiju otkaz, rasture svoju vezu ili dožive da im opljačkaju stan

Deljenje informacija, fotografija i osećanja sa prijateljima suština je „Fejsbuka” i jedan od faktora koji je doprineo njegovoj popularnosti. U međuvremenu su mnogi shvatili da zbog nepromišljene slike sa žurke mogu da dobiju otkaz, rasture svoju vezu ili dožive da im opljačkaju stan. Ipak, većina se i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dalje pogrešno rukovodi principom da nema šta da krije i da je povezana samo sa prijateljima.

Američka mreža „Foks njuz” objavila je na svom sajtu pet stvari koje ne bi trebalo objavljivati na „Fejsbuku” i razloge za to.

Broj telefona

Nije preporučljivo davati broj ni mobilnog ni kućnog telefona jer razni prevaranti i lovci na identitet mogu da zloupotrebe ovaj podatak. Osim toga, svako može da vas nađe na ovoj mreži ako ukuca broj telefona u prozor za pretragu (ako ste prethodno dali broj, navodno radi bolje zaštite). Jedan američki stručnjak za bezbednost je napravio mali test tako što je ukucavao nasumično brojeve telefona u SAD, Britaniji i Kanadi. Na taj način je pristupio milionima profila sa lošim bezbednosnim podešavanjima. Da je hteo, mogao je sve te podatke da proda na crnom tržištu hakerima koji prave i prodaju pakete ličnih podataka.

Adresa stana

Ako je ovaj podatak na „Fejsbuku” i ako još volite da obavestite sve prijatelje kada odlazite na godišnji odmor, prizivate nevolju. Moguće je da će vaša adresa ostati upamćena ako ste nekad preko mreže pozivali prijatelje na neki događaj. Zato je preporučljivo da se događaji brišu čim prođu.

Sve što ima veze sa poslom

Ne ostavljajte ni podatke koji mogu da otkriju gde radite. Ako neko od nadređenih špijunira zaposlene na ovaj način može da naiđe na fotografiju ili objavu koja mu se ne sviđa. Drugo, ako neki haker traži osobu preko koje bi upao u računarsku mrežu firme, prvo bi je potražio na društvenim mrežama.

Da li ste u vezi ili niste

Možda je bolje da ovu ličnu informaciju sačuvate za sebe iz nekoliko razloga. Prvo, zbog lavine najčudnijih komentara koje može da izazove promena iz „sam/sama” u „oženjen/udata” ili „komplikovano je”. Drugo, neki statusi su mamac za onlajn progonitelje. Takođe postoje prevaranti specijalizovani za nežna srca koji će da učine sve da bukne romantična veza, a onda će takođe dati sve od sebe da žrtvi izvuku novac.

Podatke o kreditnim karticama

Fejsbuk” je besplatan, ali traži broj kreditne kartice da biste preko ove platforme mogli direktno da kupujete stvari, na primer žetone za igre ili poklone, što je nedavno uvedena mogućnost. To jeste zgodno, ali ako slučajno profil ostane otvoren ili vam hakeri preotmu profil, šteta može da bude velika.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.