Njegovu fotku videlo je više od dva miliona ljudi

Izvor: Mondo, 02.Sep.2015, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njegovu fotku videlo je više od dva miliona ljudi

Ovaj student postao je hit na Facebooku - njegovu fotografiju videlo je 2,2 miliona ljudi!

Student's colostomy bag selfie on Facebook goes viral http://t.co/4epaDXLM8Fpic.twitter.com/787GfO0uPL

— The Independent (@Independent) August 26, 2015

Student prava Luk Benet (20) postavio je na Facebook fotografiju na kojoj pozira u donjem vešu pokazujući kolostomu - kesu za pražnjenje creva. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Ova fotografija postala je viralna i pregledana je 2,2 miliona puta.

Luk kaže da se na ovakav korak odlučio kako bi pokazao mladim ljudima da kolostoma nije nešto čega se treba plašiti.

Ovom mladiću je inače dijagnostikovan ulcerozni kolitis (upalna bolest creva) kada je imao samo 16 godina, zbog čega mu je sada stavljena kolostoma.

"Na početku nisam mnogo znao o bolesti, osim da su je moj ujak i rođaka imali. Prvo su simptomi bili blagi, ali 2012. godine sam na letovanju na Kipru bio u bolnici pet dana. Lekari su probali razne lekove, ali je stalno dolazilo do remisije. Telo nije reagovalo na lekove," priča Luk.

"Zato sam odlučio da se podvrgnem operaciji uklanjanja debelog creva," kaže student koji je svoju fotografiju postavio na Facebook stranicu Kronove bolesti i kolitisa, a fotografija ima više od 42.000 lajkova i pregledana je 2,2 miliona puta.

Ulcerozni kolitis je neizlečiva upalna bolest debelog creva i rektuma, a čirevi neretko krvare i gnoje.

Uprkos tome što mu je ideja kolostome, odnosno kese pričvršćene za stomak bila zastrašujuća, Luk je odlučio da ode na operaciju pre nego što se simptomi pogoršaju.

"Nakon operacije se osećam kao drugi čovek. Prve dve, tri nedelje posle operacije sam osećao bol, ali to je ništa u poređenju sa bolom koji sam osećao pre zahvata."

"Shvatio sam da kolostoma nije tako strašna, to je samo deo mene koji moram da naučim da prihvatim," kaže ovaj hrabri momak.

"Nadam se da će ljudima i deci koja ovo vide, a pate od Krohove bolesti ili ulceroznog kolitisa, moja priča pomoći i ohrabriti ih da se ne plaše ovakve operacije ukoliko im je potrebna. To je definitivno promenilo moj život."

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.