Ne konzumirati otrovnu ribu fugu

Izvor: Cafe.ba, 20.Dec.2014, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne konzumirati otrovnu ribu fugu

SPLIT - Institut za okeanografiju i ribarstvo Hrvatske objavio je na svojoj "Fejsbuk" stranici upozorenje da se ne konzumira opasna riba fugu, koja je još 2012. prvi put otkrivena u Jadranskom moru, jer i samo mala količina otrova koji sadrži može uzrokovati smrt.

Svoju lošu reputaciju ova riba je stekla zbog visokog nivoa tetrodoksina u organizmu - paralitičkog otrova koji je čak 1.250 puta jači od cijanida.

U upozorenju se navodi da i vrlo mala količina >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << izaziva brzu paralizu disajnih organa i uzrokuje smrt.

Riba latinskog naziva Lagocephalus sceleratus, koja je poznata i po svojoj sposobnosti da se naduva kada je u opasnosti i izbaci šiljke, zanimljiva je po tome što spada u riblje specijalitete.

Naime, riblja jela od ove vrste najveći su delikates i jedna od najtraženijih gurmanskih poslastica u Japanu, iako su ponekad fatalne za konzumente. I u japanskim restoranima je potrebna posebna priprema i veliko iskustvo kuvara da bi riba bila pripremljena za jelo na neškodljiv način.

Količina otrovne supstance tetrodoksina nađena u jednom odraslom primjerku fugua dovoljna je da ubije 30 odraslih ljudi u vrlo kratkom roku.

Američka administracija za hranu i lijekove opisuje smrt nakon konzumacije fugu ribe kao brzu i nasilnu - prvo nastupa mučnina, grčevi, onda paraliza, nakon čega otkazuje sistem za disanje.

Za tetradoksin koji sadrži ova riba ne postoji protivotrov.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Superotrovna fugu riba u Jadranu!

Izvor: Mondo, 20.Dec.2014

Hrvatski Institut za okeanografiju na svojoj Facebook stranici upozorio je ribare na Jadranu da ne konzumiraju ribu fugu...Reč je o ribi koja sadrži otrov tetrodotoksin koji je čak 1.250 puta otrovniji od cijanida...Konzumiranje samo male količine mesa ove ribe izaziva brzu paralizu disajnih organa...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.