Nagrade za onlajn-aktivizam

Izvor: Deutsche Welle, 02.Maj.2016, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrade za onlajn-aktivizam

Borba za slobodu mišljenja vodi se na internetu. I ove godine Dojče vele nagrađuje onlajn-aktiviste – jedan dokumentarni film na Jutjubu, aplikaciju za pametni telefon, umetnički kolektiv i jedan Fejsbuk-projekat.

Četrnaestočlani žiri nije imao lak zadatak. Bilo je 2.300 predloga, među njima projekti korisnika interneta iz celog sveta: internet-stranice, aplikacije za pametne telefone, prilozi na Instagramu >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << i Fejsbuku. Najrazličitiji načini korišćenja interneta što se ove godine ogleda u nominovanim prilozima, pokazuju koliko je širok dijapazon onlajn-aktivizima. Zajedničko za sve dobitnike nagrade Bobs Awards - Best of Online Activism jeste to da se zalažu za slobodu mišljenja i ljudska prava.

Citizen Journalism

U kategoriji „Građani novinari“ (Citizen Journalism) pobedio je bengalski dokumentarni film „Razor's Edge koji govori o opasnostima kojima su izloženi blogeri i pisci koji kritikuju režim u Bangladešu. Prema informacijama Reportera bez granica, 2015. godine su četiri blogera izgubila život u toj zemlji u kojoj su većina stanovnika muslimani. U aprilu su ubijeni izdavač jednog magazina za homoseksualce Ksulhaz Manan i njegov partner, zatim profesor engleskog jezika Rezaul Karim Sidik, i onlajn-aktivista Nazimudin Samad. Radikalne islamističke grupe su napadale mnoge blogere, izdavače i intelektualce.

Autor sedamnaestominutnog filma je bloger koji se naziva Nastikar Darmakata i živi u egzilu. On pokazuje kako su vis0okorangirani političari uključeni u planiranje napada na aktiviste.

Tech For Good

U kategoriji „Tehnika za dobrobit“ (Tech For Good) nagrađena je iranska aplikacija za pametne telefone Gershad. U Iranu su pravila oblačenja veoma stroga, pogotovu za žene. Kontrole na ulicama su svakodnevna pojava, a kršenje tih propisa se kažnjava. Aplikacija je neka vrsta ranog upozorenja na kontrolore i funkcioniše tako što građani jedni druge upozoravaju gde se kontrolori trenutno nalaze. Informacije stižu do mape kojoj svi imaju pristup. Na njoj je čovečuljak koji, ukoliko se informacija o njegovom prisustvu ne aktuelizuje, polako bledi i nestaje.

Aplikacija „Gershad“ upozorava korisnike na kontrolore

Arts and Culture

U kategoriji „Umetnost i kultura“ (Arts and Culture) žiri je nagradio nemački Centar za političku lepotu (Zentrum für Politische Schönheit). Taj kolektiv je svojom provokativnim nastupom skrenuo pažnju na evropsku politiku prema izbeglicama, ali i na recimo izvoz oružja Saudijskoj Arabiji. Pojavili su se u javnosti tokom takozvanog „Arapskog proleća“.

Berlinska sahrana Sirijca koji se udavio u Sredozemnom moru - protest „Centra za političku lepotu“ protiv izbegličke politike EU

Social Change

Indijska internet-stranica Zaustavite napade kiselinom (Stop Acid Attacks) dobila je naviše glasova žirija u kategoriji „Društvene promene“ (Social Change). Taj projekat skreće pažnju na tabu temu – žrtve napada kiselinom.

Žrtve napada kiselinom u Indiji

Preko svoje Fejsbuk-stranice aktivisti žele da stvore most između stigmatizovanih žrtava napada i društva koje ih izoluje. Inicijativa je već uspela da izdejstvuje neke promene zakona u Indiji u kojoj kaste, zapravo nasleđeni status u društvu, ali i pol, igraju veliku ulogu.

Paralelno sa žirijem koji je nagradio četiri projekta, korisnici interneta su proteklih nedelja imali priliku da izaberu svoje favorite. Ko je osvojio 18 nagrada publike koje su bile raspisane na više jezika, možete videti OVDE.

Nagrade će biti dodeljene na manifestaciji Global Media Forum koju od 13. do 15. juna ove godine u Bonu organizuje Dojče vele.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.