Majkrosoft i Fejsbuk kablom za brzi internet povezuju SAD i jug Evrope

Izvor: Blic, 28.Maj.2016, 00:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majkrosoft i Fejsbuk kablom za brzi internet povezuju SAD i jug Evrope

Američke kompanije "Majkrosoft" i "Fejsbuk" saopštile su da će zajedno raditi na polaganju kabla za veoma brzi internet preko dna Atlantskog okeana.

Te dve velike kompanije su saopštile da su projektovale kablovsku vezu za brzi prenos podataka onlajn korisnika i poslovnih klijenata.

Novi, podmorski kabal "Marea" trebalo bi da bude postavljen do kraja 2017. godine, s ciljem da se ispuni sve veća potražnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << korisnika za bržim i pouzdanijim vezama.

- Pošto se svet sve više kreće ka budućnosti zasnovanoj na kompjuterskom klaudu, "Majkrosoft" nastavlja da investira u našu klaud infrastrukturu kako bi se ispunila trenutna i ubuduće sve veća globalna potražnja za više od 200 klaud službi - istakao je zvaničnik "Majkrosofta" Kristijan Bilejdi.

Prema navodima kompanija, "Marea" će biti podmorski kabl sa najvećim kapacitetom koji je ikad položen u Atlantik. Očekivani kapacitet je oko 160 terabajta podataka po sekundi.

Kablovski sistem dug 6.600 kilometara biće prvi koji povezuje SAD sa Evropom i ići će od Severne Virdžinije do Bilbaa u Španiji.

Od Španije, mreža podataka povezivaće centre u Africi, Aziji, Bliskom istoku i drugim delovima Evrope.

Projekat će sprovesti ogranak španske firme za telekomunikacije "Telefonika" koja će prodavati kapacitete kabla.

"Majkrosoft" je pre devet godina kupio akcije "Fejsbuka" za 240 miliona i ima 1,6 odsto udela u vodećoj svetskoj društvenoj mreži.

Mada internet kompanije obično iznajmljuju kablovske veze telekomunikacionih firmi, novi kabl neće biti prvi čija je vlasnica neka američka tehnološka kompanija jer je "Gugl" već investirao u slične projekte na Pacifiku.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Microsoft i Facebook polažu ogromni kabl u Atlantik

Izvor: Radio 021, 28.Maj.2016

Američke kompanije Microsoft i Facebook saopštile su da će zajedno raditi na polaganju kabla za veoma brzi internet preko dna Atlantskog okeana...Novi, podmorski kabl MAREA trebalo bi da bude postavljen do kraja 2017. godine, s ciljem da se ispuni sve veća potražnja korisnika za bržim i pouzdanijim...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.