Lociran “Doktor Smrt”: Holanđani znaju gde je, ali ga ne hapse

Izvor: Svet, 02.Sep.2014, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lociran “Doktor Smrt”: Holanđani znaju gde je, ali ga ne hapse

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine lociralo je, uz pomoć svedoka saradnika, Jusufa Sonmeza poznatog kao “Doktor Smrt” ili “Doktor Frankejnštan”. On se nalazi u Amsetrdamu u Holandiji. Međutim, holandske vlasti ga još nisu uhapsile, iako su sve podatke o njemu dobile još pre nedelju dana.
On je čak imao i svoju stranicu na društvenoj mreži “Fejsbuk” i nije se skrivao, iako je za njim sud u Prištini >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << raspisao Interpolovu porernicu.
“Jusuf Somnez, koji se nalazi na poternici Interpola, prvooptuženi je u slučaju “Medikus”, a u postupku pred sudom u Prištini sudilo mu se u odsustvu”, navodi se u saopštenju Tužilaštva za ratne zločine.
Optužnica suda u Prištini, tereti osim Sonmeza koji ima tursko državljanstvo i Mošu Harela iz Izraela. Njima se ne može suditi, jer kosovski zakoni ne dozvoljavaju suđenje u odsustvu. U istom u procesu koji se vodio zbog nelegalne transplatacije organa u klinici “Medikus”, kod Prištine Ljutfi Derviši i njegov sin osuđeni na po osam, odnosno sedam godina i tri meseca zatvora.
Sonmez je optužen kao važan deo lanca kriminalne grupe koja trguje organima. On je otkriven kada se jedan Turčin onesvestio na aerodromu u Prištini 2008. . Tada je otkriveno da je mladiću izvađen bubreg i otvorena je istraga. Bubreg je kupio Moše Harel za 20.000 američkih dolara, a transplantaciju je izvršio Sonmez u privatnoj klinici “Medicus” u Prištini.
Sonmez je uhapšen početkom januara 2011. godine u Istanbulu, ali je pušten posle saslušanja, uz obrazloženje da ima uredno prijavljeno boravište.
Klinika “Medikus”, zatvorena je 2008. godine, pominje se i u izveštaju SE u kom se navodi da su pripadnici OVK trgovali organima zarobljenika tokom sukoba 1999. godine na KiM.  Na osnovu saznanja kojima raspolaže Tužilaštvo za ratne zločine, Sonmez je učestvovovao u transplantaciji organa otetih Srba, Roma i nelojalnih Albanaca u “Žutoj kući” na KiM.
Izvor: Blic
Foto: AP
 

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

"Doktor Frankenštajn" iz Žute kuće beži i iz Holandije

Izvor: Blic, 03.Sep.2014, 08:34

Jusuf Sonmez, hirurg koji je prvooptuženi za preprodaju organa u slučaju klinike “Medikus”, nije uhapšen u Amsterdamu, iako ga je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine tamo lociralo...Holandske vlasti su o njegovom lociranju obaveštene pre nedelju dana, dok se “doktor Frankenštajn” sada...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.