Kurc: Poseta Balkanu u znaku izbegličke krize

Izvor: RTS, 08.Feb.2016, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurc: Poseta Balkanu u znaku izbegličke krize

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc otputovao je u Sarajevo, gde započinje višednevnu balkansku turneju, tokom koje će u ponedeljak posle podne doputovati u Beograd.
U video-poruci na Fejsbuku, postavljenoj pred poletanje iz Beča, Kurc je poručio da kreće u "intenzivnu nedelju".

"Krećem u intenzivnu nedelju tokom koje ću posetiti svih šest zapadnobalkanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemalja", rekao je šef austrijske diplomatije.
Kurc je najavio da će, tokom balkanske turneje, glavna tema biti aktuelna izbeglička kriza, a da je cilj Austrije da ne čeka na Grčku, već da pronađe rešenje sa Makedonijom da se izbeglice zaustave na makedonsko-grčkoj granici.
To, prema njegovim rečima, neće poštedeti Austriju da preduzme i svoje nacionalne mere u smanjenju talasa izbeglica.
Kurc je naglasio da će u razgovorima koje će voditi sa zvaničnicima svih šest država Zapadnog Balkana biti reči i o podršci u približavanju EU, kao i sprovođenju reformi.
Pored toga će, kako je najavio, razgovarati i sa austrijskim privrednicima koji su aktivni u tim zemljama u cilju obezbeđivanja radnih mesta, kako u tim državama, tako i Austriji.
Šef austrijske diplomatije u ponedeljak posle podne treba da stigne u Beograd, gde će razgovarati sa premijerom Aleksandrom Vučićem, ministrom inostranih poslova Ivicom Dačićem, predstavnicima civilnog društva i privrednicima.
U Srbiji će u delegaciji biti i predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl, koji će prisustvovati potpisivanju sporazuma o dualnom obrazovanju.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.