Kosovski sportisti kreću u Bakuu?

Izvor: RTS, 23.Okt.2014, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski sportisti kreću u Bakuu?

Sportisti sa Kosova mogli bi debitovati na Evropskim igrama u Bakuu. Na Tviter profilu turnira u Sinsinatiju zanimljiva čestitika Novaku povodom rođenja sina Stefana. Baloteli zamenjen na poluvremenu zbog zamene dresa sa Pepeom. Morati nije više počasni predsednik Intera. Uefa pokrenula istragu protiv Batea zbog rasizma. Lajović eliminisan u Valensiji. Simona Halep prva polufinalistkinja, Vilijams ubedljiva protiv Bušar. Durent zbog operacije odsustvuje do kraja novembra.

Pratite >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nas na Fejsbuku i Tviteru

19.15 - Sportisti Kosova bi mogli debitovati na takmičenjima pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta već na Evropskim igrama u Bakuu 2015. godine, objavio je Glas Rusije. MOK je u sredu potvrdio da je preliminarno priznao

nacionalni olimpijski komitet (NOK) Kosova, što znači da Kosova sada može da traži prijem u Evropski olimpijski komitet.

Definitivnu odluku o prijemu samoproglašene Republike Kosovo, koju je priznalo više od 100 članica UN, biće doneta na decembarskoj sednici MOK u Monaku. Predsednik EOK Patrik Hiki je saopštio da posle odluke MOK očekuje molbu Kosova za članstvo u EOK.

EOK će doneti odluku uzimajući u obzir odluku MOK, i u slučaja pozitivnog rešenja prvi nastup kosovskih sportista biće na igrama u Bakuu. Ta odluka će biti doneta na

generalnoj skupštini u Bakuu sledećeg meseca", rekao je Hiki.

19.00 - Zahvaljujući donaciji od pola miliona dolara, koju je prikupio bivši fudbalski reprezentativac Dejan Stanković, u Obrenovcu će biti izgrađeno 28 stanova.

18.30 - Dosadašnji počasni predsednik fudbalskog kluba Inter Masimo Morati podneo je ostavku na tu funkciju. Morati je do novembra prošle godine bio predsednik Intera, a poziciju počasnog predsednika prihvatio je kada je većinski paket deonica prodat biznismenu iz Indonezije Eriku Tohiru koji je postao prvi čovek kluba. Pored Moratija iz Intera su otišli i njegov sin Anđelomario, koji je bio potpredsenik kluba, kao i Rinaldo Gelfi i Alberto Manconeto, članovi glavnog odbora.

Potvrda o odlasku Moratija i njegovih ljudi iz kluba stigla je iz Moratijeve kompanije koja je i dalje vlasnik 29,5 odsto deonica kluba. Morati je bio predsednik Intera od 1995. godine i tokom njegove vladavine klub je osvojio pet titula u Italiji, četiri trofeja u Kupu Italije, četiri Superkupa Italije, po jednu titulu u Ligi šampiona i Kupu UEFA, kao i titulu na klupskom prvenstvu sveta.

18.17 - Vaterpolo savez Srbije odlučio je da Niš bude domaćin utakmice nacionalnog tima protiv selekcije Španije 18. novembra. Reč je o meču prvog kola ovogodišnjeg izdanja Svetske lige.

Vaterpolisti Srbije branioci su trofeja u tom takmičenju nakon što su u junu u Dubaiju savladali u finalu završnog turnira reprezentaciju Mađarske sa 10:6. Srbija je u Dubaiju osvojila ukupno osmi trofej Svetske lige (dva kao Srbija i Crna Gora), četvrti u poslednjih pet godina.

17.21 - Selektor Brazila Karlos Dunga pozvao je napadača Šahtjora Luiza Adrijana za prijateljske utakmice protiv Turske i Austrije narednog meseca.

Prilika da debituje u dresu državnog tima svakako je najveća nagrada za 27-godišnjem napadača, koji je u utorak uveče postigao pet golova u trijumfu Šahtjora protiv BATE Borisova (7:0) i stao uz rame Lionelu Mesiju, jedinom koji je to prethodno uspeo da uradi u elitnom takmičenju.

Na spisku nema nijednog igrača iz brazilske lige, kako je Dunga naveo zbog važnih utakmica u nacionalnom šampionatu, pa protiv Turske i Austrije neće igrati prvi golman Džeferson i veterani Kaka i Robinjo.

16.52 - Uslovni prijem Kosova u članstvo MOK-a neće imati političkih posledica, uprkos protestu koji je zvanicno uložila Srbija, rekao je predsednik MOK Tomas Bah.

Biće različitih stepena sreće u raznim delovima sveta, to je sigurno, rekao je Bah.

On je naglaiso da se po pitanju prijema Kosova u olimpijski pokret "dugo razgovaralo".

Nismo zabrinuti po ovom pitanju, jer već neko vreme održavamo široke konsultacije, a autonomnost MOK-a je široko prihvaćena, rekao je Bah.

16.30 - Svega je bilo na utakmici Kopa Sudamerikane između River Plejta i paragvajskog Libertada. Gostima su došli nameračeni da preokrenu deficit iz prve utakmice, ali im nikako nije pomoglo to što je Antonio Bareiro zaradio isključenje zbog nepotrebnog udaranja laktom protivničkog fudbalera. Na kraju je argentinski tim slavio sa 2:0, a jedan od golova je postigao i Đovani Simeone, sin trenera madridskog Atletika.



16.18 - Napadač Čelsija i španski internacionalac Dijego Kosta primljen je u bolnicu zbog stomačnog virusa, preneli su britanski mediji.

Kako se navodi, Kosta bi u bolnici mogao da ostane tri dana na posmatranju.

Španski fudbaler je po povratku sa reprezentativnih obaveza primljen u bolnicu zbog jakih bolova u stomaku.

Kosta nije igrao na poslednje dve utakmice za Čelsi - protiv Kristal Palasa i Maribora, a Murinjo je saopštio da on neće biti u timu ni za nedeljni meč protiv Mančester Junajteda.

16.05 - Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da se nada kako će Međunarodni olimpijski komitet još jednom preispitati odluku da odobri Kosovu provizorno članstvo i otvori put jednostrano proglašenoj državi da samostalno učestvuju na Olimpijskim igrama u Riju.

Iako kao ministar nadležan za sport u Srbiji nisam u mogućnosti da utičem na odluke MOK-a, a uvažavajući nezavisnost te najviše svetske organizacije u olimpizmu, želim da verujem da će ova odluka Izvršnog odbora pri konačnom razmatranju i odlučivanju od strane najviše instance tog Komiteta biti još jednom detaljno preispitana, izjavio je Udovičić.

On je posebno naglasio da je potrebno imati u vidu da bi se prijemom u članstvo Olimpijskog komiteta jedne takozvane države, koja nije članica Ujedinjenih nacija, a što predstavlja jedan od esencijalnih uslova za prijem u MOK, napravio veliki i opasan presedan koji do sada nije učinjen na međunarodnoj sportskoj sceni.

15.45 - Bivši francuski internacionalac Antoni Revejer potpisao je za Sanderlend do kraja sezone, saopštio je premijerligaški klub.

Tridesetčetvorogodišnji bek u poslednjih nekoliko nedelja trenira sa Sanderlendom kao slobodan igrač, pošto je prethodnu sezonu proveo sa Napolijem.

Revejer bi mogao da nastupi u subotu u meču protiv Arsenala, u kojem će Sanderlend pokušati da se oporavi od teškog "nokauta' od 8:0 protiv Sautemptona prošlog vikenda.

Revejer koji je 20 puta igrao za reprezentaciju Francuske, započeo je karijeru u Renu, ali je najveći uspeh ostvario u Lionu, čije je boje branio na 300 utakmica i sa njima osvojo pet titula.

15.26 - Prva teniserka sveta Amerikanka Serena Vilijams ubedljivo je savladala Kanađanku Eženi Bušar sa 6:1, 6:1 u trećem kolu završnog WTA turnira u Singapuru.

Prethodnog dana, Vilijams je doživela težak poraz protiv Rumunke Simone Halep sa 6:0, 6:2, a današnjom ubedljivom pobedom ostala je u igri za plasman u polufinale.

Rumunka Halep je već obezbedila mesto među četiri najbolje, dok će druga polufinalistkinja iz "crvene grupe" biti poznata nakon sutrašnjeg meča koji će ona odigrati sa Anom Ivanović. Srpska teniserka će obezbediti plasman u slučaju pobede od 2:0 u setovima.

Kanađanka Bušar je definitivno završila takmičenje.

15.20 - Organizatori Mastersa u Sinsinatiju, jedinog turnira iz serije 1.000 koji Novak Đoković nije osvojio na originalan način čestitali su najboljem teniseru sveta rođenje sina.

Na instagram profilu turnira okačili su akreditaciju za igrača Stefana Đokovića, a u uglu piše da je 2034. godine.

Svaka čast, Novače! Nadamo se da ćemo sledećeg avgusta upoznati tvog novorođenog sina i šampiona Sinsinatija 2034. godine, napisali su organizatori.

Đoković je svojevremeno izjavio da mu Sinsinati i nije baš "najomiljenije mesto na planeti", s obzirom na to da je na ovom turniru četiri puta stizao do finala i gubio meč za trofej, po dva puta od Rodžera Federera i Endija Mareja.

15.10 - Ovaj mališa će do kraja života pamtiti dan kada je držao za ruku jednog od najboljih fudbalera sveta...

15.00 - Rumunska teniserka Simona Halep plasirala se u polufinale završnice WTA turnira u Singapuru.

Halep se plasirala među četiri najbolje, pošto je u crvenoj grupi Kanađanka Eženi Bušar osvojila gem u meču protiv Serene Vilijams.

Dvadesettrogodišnja Halep je u velikom stilu do sada igrala u Singapuru, pobedivši u prva dva meča, s tim što je juče deklasirala prvi reket sveta Vilijamsovu sa 6:0, 6:2, nanevši joj najteži poraz od 1998. godine.

Srpska teniserka Ana Ivanović ima šanse da se plasira u polufinale, pod uslovom da sutra u poslednjem trećem kolu savlada Halep sa 2:0.

14.40 - Srpski teniser Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u četvrtfinale ATP turnira u Valensiji, pošto je u drugom kolu izgubio od Španca Pabla Anduhara sa 6:3, 6:2.

Meč je trajao sat i 10 minuta, a Lajović nije imao nikakve šanse da iznenadi 46. igrača na svetu.

Anduhar će u borbi za polufinale igarti protiv zemljaka Tomija Robreda.

Turnir u Valensiji igra se za nagradni fond od 2,2 miliona evra.

14.20 - Fudbaler Monaka Bugarin Dimitar Berbatov pauziraće tri nedelje zbog povrede butnog mišića, saopštio je francuski prvoligaš.

Berbatov je 11 minuta pre kraja poluvremena u sredu u remiju bez golova u Ligi šampiona protiv Benfike signalizirao klupi da ne može da nastavi da igra.

Berbatov je zadobio povredu mišića leve butine i očekue se da će biti odsutan tri nedelje, saopštio je klub.

14.10 - Svetska antidoping agencija (WADA) sastala se sa zvaničnicima Kenije povodom izveštaja u kojem se tvrdi da ova istočnoafrička zemlja nema razvijen sistem borbe protiv dopinga.

WADA je saopštila da će nadgledati proces osnivanje nacionalne antidoping agencije Kenije, zemlje koja tradicionalno stvara veliki broj šampiona na duge staze. Formiranju tog tela prisustvovaće i antidoping agencije iz Norveške i Kine.

Istraga dopinga u atletici, sportu koji dominira u Keniji, utvrdila je da su suplementi "obogaćeni" steroidima davani i ragbistima.

Kenijska ragbi unija demantovala je da postoji sistematsko dopingovanje sportista.

14.00 - Trener fudbalera Mladosti Nenad Milovanović izjavio je danas da njegovu ekipu očekuje jedan od najtežih mečeva u jesenjem delu prvenstva protiv beogradskog Rada.

Dolazi nam odlična ekipa koja je od 11 bodova osvojila sedam na strani. Beograđani imaju sjajne pojedince poput špica Jelića, a dobri su i na sredini terena, kazao je šef struke Lučanaca. Međutim, prema njegovim rečima, njegov tim će pokušati da nametne svoj način igre kako bi uknjižila nova tri boda.

Govoreći o igračkom kadru, strateg Lučanaca kaže da će mu svi fudbaleri biti na raspolaganju, osim povređenog Milana Radina.

Utakmica između Mladosti i Rada biće odigrana 25. oktobra od 14, 30 sati na stadionu u Lučanima. 

13.40 - Fudbaler Juventusa Pol Pogba uskoro će produžiti ugovor sa torinskim timom, prenose italijanski mediji.

Pogba će postojeći ugovor, koji ističe 2016. godine, produžiti na još tri sezone pod znatno boljim uslovima.

Kako se navodi francuski reprezentativac će umesto dosadašnjih milion i po evra, zarađivati između tri i po i četiri miliona evra po sezoni.

Pogba je u letnjem prelaznom roku bio na meti Pari Sen Žermena, madridskog Reala i klubova iz Mančestera - Sitija i Junajteda, ali je torinski tim odbio sve ponude.

On je član Juventusa od 2012. godine, kada je kao slobodan igrač došao iz Junajteda.

Za torinski tim je odigrao 96 utakmica i postigao 15 golova, a osvojio je dve titule Serije A i dva Superkupa Italije.

13.10 - Blizu 15.000 ljubitelja fudbala u Novom Sadu, Nišu i Beogradu videlo je originalni trofej Lige šampiona, u sklopu ovogodišnje Ture trofeja koji predstavlja Unikredit banka.

Zahvaljujući ovom nesvakidašnjem događaju fudbalski fanovi mogli su da osete delić atmosfere koju sa sobom nosi najjjače klupsko takmičenje na planeti, da se slikaju sa "ušatim trofejom" i upoznaju ambasadore Tura - legendarne asove Dejana Savićevića, Dejana Stankovića i Mičela Salgada.

Savićević, osvajač trofeja sa Crvenom zvezdom i Milanom je bio ambasador u Novom Sadu i Nišu, gde je za dva dana trofej videlo oko 6.000 ljudi, dok su Stanković, šampion sa Interom i Salgado, dvostruki pobednik sa madridskim Realom promovisali Turu trofeja u Beogradu, gde je tokom trodnevnog druženja na Trgu republike trofej videlo blizu 9.000 posetilaca.

Tura trofeja ove godine posetila je Slovačku, Austriju i Hrvatsku, pre nego što je stigla do Srbije, a ukupno 35.000 posetilaca imalo je priliku da uživa u ovom spektaklu.

12.45 - Evropska fudbalska unija pokrenula je istragu protiv beloruskog Bate Borisova zbog rasizma navijača u debaklu od 7:0 u Ligi šampiona protiv Šahtjora iz Donjecka.

Napadač Šahtjiora Brazilac Adrijano, koji je na tom meču odigranom u utorak deklasirao Bate Borisov sa pet golova, žalio se da su ga navijači vređali na rasnoj osnovi.

Bilo je neprijatnih, rasističkih povika, rekao je Adrijano.

Disciplinska komisija UEFA razmatraće ova slučaj 13. novembra.

12.30 - Terens Ros važi za košarkaša sklonog atraktivnim potezima. Reputaciju je opravdao i ovim lepim polaganjem...



12.00 - Svi su mogli da vide kako je Real deklasirao Liverpul sinoć na Enfildu ali ne i zašto je Mario Baloteli zamenjen već na poluvremenu susreta.

Razlog za takvu odluku Brandana Rodžersa je zamena dresova Balotelija i Pepea već na poluvremenu!

Baloteli se jutros izvinio "svakom navijaču Liverpula ponaosob"!

Ćudljivi Italijan se nalazi u veoma lošoj formi i pod snažnim kritikama javnosti na Ostrvu i navijača "redsa". 

11.00 - Dankinja Karolina Voznijacki pobedila je šestu teniserku sveta, Poljakinju Agnješku Radvansku sa 2:0 u setovima (7:5, 6:3), u meču drugog kola Bele grupe i napravila veliki korak ka plasmanu u polufinale Završnog WTA turnira u Singapuru.

To je druga pobeda u Beloj grupi za osmu teniserku sveta Voznijacki, nakon što je u utorak posle tri sata igre pobedila Ruskinju Mariju Šarapovu sa 2:1 u setovima.

Voznijacki bi kolo pre kraja mogla da se plasira u polufinale ako Marija Šarapova danas pobedi Čehinju Petru Kvitovu. Šarapovoj i Kvitovoj je potrebna pobeda kako bi uoči trećeg kola zadržale šanse za plasman u polufinale, pošto obe imaju po poraz, a Radvanska pobedu i poraz.

U meču Crvene grupe, prva teniserka sveta Amerikanka Serena Vilijams igra danas protiv Kanađanke Eženi Bušar i potrebna joj je pobeda kako bi ostala u trci za polufinale. Ona je juče izgubila od Rumunke Simone Halep sa 0:6, 2:6 i to je bio njen najteži poraz u poslednjih 16 godina. Ana Ivanović i Simona Halep su danas slobodne, a meč trećeg kola igraju sutra.

10.00 - Hrvatski reprezentativac Dario Šarić i Španac Rudi Fernandes proglašeni su najboljim igračima van NBA u tradicionalnoj anketi u kojoj na početku svake sezone učestvuju treneri svih timova najjače košarkaške lige sveta.

Posle Šarića i Fernandesa najviše glasova dobili su Miloš Teodosić i Španac Serhio Rodriges.

Za Šarića i Fernandesa glasalo je po 32 odsto anketiranih, dok su Teodosić i Rodriges dobili po 12 procenata glasova trenera NBA lige. Osim pomenutog kvarteta glasove u anketi dobili su još kapiten srpske reprezentacije Nenad Krstić, Mario Hezonja (Hrvatska) i Vasilis Spanulis (Grčka).

U izboru za najboljeg igrača Lebron Džejms (Klivlend) je pobedio sa 67,9 odsto glasova.

Najbolji stranac u NBA ligi je Nemac Dirk Novicki za koga je glasalo 53,6 odsto anketiranih, a najbolji trener je Greg Popovič (San Antonio) koji je dobio čak 92,9 odsto glasova.

09.45 - Srpska reprezentativka u streljaštvu Andrea Arsović osvojila je srebrni kristalni globus u finalu Svetskog kupa koje se održava u Azerbejdžanu. Arsovićeva je u disciplini vazdužna puška zauzela drugo mesto sa ukupnim rezultatom 207,4 kruga.

09.10 - Lekar koji je lečio bivšeg šampiona Formule jedan Mihaela Šumahera šest meseci posle njegove povrede tokom skijanja, izjavio je da on više nije u komi i da je moguće da se oporavi u roku od tri godine. 

Francuski lekar Žan-Fransoa Pajen, iz bolnice u Grenoblu u kojoj se Šumaher lečio posle povrede u decembru 2013, rekao je da je posetio porodicu vozača u njihovoj kući u Švajcarskoj kako bi proverio napredak u oporavku svog pacijenta.

Život posle povrede glave obeležen je fazama. Nadamo se, ali moramo mu dati vremena, rekao je Pajen za radio RTL. Lekar je predvideo oporavak u narednih godinu to tri godine.

Šumaher je doživeo tešku povredu glave na skijanju u Francuskoj prošlog decembra, a u švajcarskoj bolnici bio je od juna. Pušten je na kućno lečenje 9. septembra.

00.00 - Najbolji košarkaš Oklahoma Siti Tandera Kevin Durent izjavio je da neće žuriti sa povratkom na teren posle operacije stopala.

Durent će propustiti početak nove sezone u NBA i na teren će se vratiti najranije krajem novembra, posle pauze od šest do osam nedelja .

Najkorisniji igrač najjače lige na svetu prošle sezone, osetio je bol u desnom stopalu tokom treninga u subotu.

Na detaljnim pregledima ustanovljeno je da ima prelom kosti koja spaja spoljašnji deo stopala i mali prst. Durentu je to, inače, prva ozbiljnija povreda otkako je postao profesionalac.

Ni noga u gipsu Durenta nije sprečila da prisustvuje poslednjoj utakmici svog tima sa ekipom Jute.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kosovski sportisti startuju u Bakuu?

Izvor: RTS, 23.Okt.2014

Sportisti sa Kosova mogli bi debitovati na Evropskim igrama u Bakuu. Na Tviter profilu turnira u Sinsinatiju zanimljiva čestitika Novaku povodom rođenja sina Stefana. Baloteli zamenjen na poluvremenu zbog zamene dresa sa Pepeom. Morati nije više počasni predsednik Intera. Uefa pokrenula istragu protiv...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.