Ko od N. Pazara pravi bure baruta?

Izvor: B92, 17.Sep.2014, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko od N. Pazara pravi bure baruta?

Niko u Novom Pazaru ne zna ko je na Fejsbuku pozivao na formiranje "armije Sandžaka", a politički akteri očekuju od države da što pre reši slučaj.

Svi kažu da nije potrebna "nova napetost", dok u Islamskoj zajednici ističu da je posredi zloupotreba, kako kažu, mirne manifestacjie, radi izazivanja panike i nepoverenja.

Sve je počelo s pohodom na Hadžet početkom septembra, kada su se po Novom Pazaru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prošetali momci u unifomama, tzv. "četnički pokret Jovan Šević" nakon toga najavio je šetnju Pazarom, a Novi Pazar se opet uzburkao zbog pojavljivanja stranice na Fejsbuku za formiranje "armije Sandžaka".

Poziva se na naoružavanje da bi, kako kažu, zaštitili narod.

Rešad Plojović iz islamske zajednice u Srbiji kaže da ne zna ko je oformio spornu stranicu na Fejsbuku, ali sumnja da su to oni koji, kako kaže, poslednjih dana iznose laži o njima.

"Smatramo da je ovo zloupotreba jedne mirne manifestacije sa ciljem izazivanja panike i i nepoverenja beđu u građanima ove regije. Ko stoji iza ovog poziva i zloupotreba, odgovor mogu i treba da daju nadležni organi", kaže Plojović.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović upozorava da jedan ekstermizam rađa drugi.

"To Pazaru zaista ne treba i svi znaju da od toga nema ništa. Neće uspeti oni koji žele da pravi lošu predstavu o gradu, ko želi da radikalizuje. Narod to zna", jasan je Mahmutović.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić pozvao je investitore u Sandžak i poručio da neće dozvoliti da se Novi Pazar predstavlja kao "bure baruta".

Predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin kaže da država mora da zaštiti prava Bošnjaka i ima svoje viđenje o tome ko stoji iza poziva za formiranje "armije Sandžaka".

"Oni koji bi da izvrše oružanu represiju, teror nad Bošnjacima, prave to i pišu takve stvari da bi ljudi živelu u strahu", rekao je Ugljanin.

Za nešto više od jednog meseca građani ove oblasti glasaće za svoj nacionalni savet, kao uostalom i svi pripadnici nacionalnih manjina u Srbiji.

Nacionalnih saveta ima 20 , ali izgleda da su izbori u Pazaru i okolini stvorili najozbiljniju napetost. Nacionalni saveti dobijaju svoj deo kolača iz budžeta, jer se na taj način finansiraju, a imaju pravo osnivanja obrazovnih i ustanova kulture, kao i medija.

Nacionalni savet Bošnjaka već četiri godine je u tehničkom mandatu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ko to pali bure baruta u Novom Pazaru?!

Izvor: Vesti-online.com, 17.Sep.2014

Niko u Novom Pazaru ne zna ko je na Fejsbuku pozivao na formiranje "armije Sandžaka", a politički akteri očekuju od države da što pre reši slučaj. Svi se slažu da nije potrebna "nova napetost", dok u Islamskoj zajednici ističu da je posredi zloupotreba, kako kažu, mirne manifestacjie, radi...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.