Hrvati prodaju mandarine preko Facebooka

Izvor: GdeInvestirati.com, 22.Okt.2014, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati prodaju mandarine preko Facebooka

ZAGREB - Hrvatski proizvođači organizovali su direktnu prodaju svojih mandarina preko interneta i na Facebook-u.

Tako se sada mogu pronaći najkvalitetnije mandarine po istim cenama kao i u trgovinskim lancima.

Jedan od njih rekao je da je od početka berbe, u protekle četiri nedelje, prodao 350 paketa.

“Jedino što mi ljudi uzvraćaju su pozitivne impresije jer godinama nisu pojeli >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << dobru mandarinu, za šta su nažalost krivi veletrgovci i sistem koji je namešten tako da se preko njih prodaje mandarina, a oni prodaju drugu, treću, četvrtu ili petu klasu u prodavnicama' , izjavio je za Tportal neretvanski voćar koji je hteo da ostane anoniman zbog velikog broja narudžbina na koje mora da odgovara.

“Recite samo da ima više proizvođača koji ovako prodaju i da se kvalitetne mandarine mogu nabaviti po toj ceni. Sada imam jako puno narudžbina, a kada biste objavili moje ime, onda bi ih bilo na hiljade , pa ne bih uspeo sve da kontrolišem”, objasnio je.

Mandarine se prodaju po tri i četiri kune, a paketi različitih težina šalju u sve naše gradove.

Drugi proizvođač organizovao je raspored ovako: ' Sveže ubrane mandarine očekujte istog dana u svom domu. Pakete svakodnevno šaljemo za Zagreb, Karlovac, Split, Zadar i Šibenik u za vas odgovarajućem terminu. Za Rijeku i Opatiju pakete šaljemo utorkom, četvrtkom i subotom', navodi u opisu svog oglasa voćar čije mandarine koštaju 4 kune, uz napomenu da je 'od danas još povoljniji '.

Neretvani su tako krenuli u akciju da bi prodali oko 80 hiljada tona mandarina, koliko će ih ubrati ove godine, s obzirom da nemaju više osigurano tržište Rusije, u koju su do sada izvozili oko četvrtine roda. Istovremeno su trgovinski lanci i distributeri srušili cenu mandarina na neverovatnu kunu, što je još krajem septembra bilo nemoguće zamisliti.

Deo ih se oglašava na stranicama Finoteka.com, projektu Hrvoja Kolmana, koji tako povezuje proizvođače i kupce direktno, bez posrednika. Hrvatskim proizvođačima mandarina do kraja godine na raspolaganju je pomoć Evropske komisije za predaju 10 odsto od svog godišnjeg uroda centrima i ustanovama socijalne zaštite, dečjim vrtićima i školama, bolnicama, zatvorima i humanitarnim organizacijama.

Hrvatska ima pravo na pomoć za desetinu ovogodišnjeg roda, i to za jabuku 3,05 kuna po kilogramu, a za mandarinu 3,90 kuna po kilogramu. Odobrene količine obuhvaćene ovom vanrednom subvencijom iznose ukupno 4.050 tona za jabuke te 7.900 tona za mandarine.

Radi se o meri povlačenja voća i povrća sa tržišta kojom Evropska komisija ublažava poremećaj nastao ruskim embargom. Budući da se radi samo o desetini roda, proizvođači svejedno moraju pronaći kupce za svoje voće, a to znači da pokrije proizvodne troškove, plate berače, ambalažu, skladištenje i transport .

Zahvaljujući voćarima koji su oglasili svoje mandarine, građani sada mogu da izaberu da li će ih kupiti u trgovinskim lancima, po istoj ceni od koje profitiraju velike kompanije, ili malim proizvođačima, koji će ovogodišnjom zaradom finansirati sledeću proizvodnu godinu.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.