Izvor: Blic, 23.Okt.2016, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo kako vas špijuniraju na Fejsbuku

Društvene mreže su nepresušan izvor infomacija, pa tako čestu budu alat koji služi pojedincima da "uhode" druge ljude. Preko Fejsbuka, ljude koje ne poznajete ili nemate u svojoj listi prijatelja, možete da "špijunirate".

Svi imaju razloge zašto ponekad "njuškaju" po profilu druge osobe. Možda vas zanima nova devojka vašeg bivšeg ili gde izalzi momak koji vam se sviđa?

Zaprepastiće vas kada otkrijete kako sve ljudi mogu da dođu do vaših podataka, čak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i ako niste prijatelji na ovoj mreži. Predstavljamo vam neke tehnike Fejsbuk špijuna.

Mogu da vas nađu čak i kad vam ne znaju ime

Fejsbukov moćni alat "Graph Search", semantički pretraživač koji su Zakerberg i njegov tim predstavili 2013. godine omogućava vam da pretražite tu mrežu koristeći materinji jezik.

Recimo da o toj osobi znate samo gde radi ili gde je studirala (ili još bolje, oboje). Pretražite "ljude koji rade u kompaniji X" ili "ljude koji su išli na fakultet X". Kombinujte te kriterijume za preciznije rezultate.

Gledaju gde ste bili

Ovde "Graph search" postaje zaista zastrašujući. Možete da ga koristite da vidite na kojim je žurkama neko bio ili na kojim se lokacijama prijavio. Sve što treba da uradite je da upišete “mesta koja je osoba X posetila u poslednjih X meseci”.

Gledaju šta vas zanima

Osim ako niste zaključali doslovno sve na svom profilu, svi mogu bez problema da saznaju koje bendove, knjige, filmove, stranice, ljude ili grupe volite.

Sve što im treba je vaše ime i nekoliko ključnih reči u pretrazi, poput "strane koje se sviđaju osobi X".

Traže sve fotografije koje ste ikada lajkovali ili komentarisali

Ponovo zahvaljujući "Graph Search"-u, svako može da vidi gotovo sve fotografije koje je neko lajkovao ili komentarisao. Ponovo, samo upišete “fotografije koje je osoba X lajkovala” ili "fotografije koje je osoba X komentarisala" i stiže vam galerija.

Mogu primati notifikacije o svemu što radite na Facebooku

Opcija "bliski prijatelji" omogućava da osobe sa kojima ste prijatelji na Fejsbuku prate svaki vaš korak. Svaki put kad "bliski prijatelj" radi bilo šta na Facebooku, vama dolazi notifikacija. S obzirom na to da Fejsbuk ne obaveštava ljude da ih je neko označio kao "bliskog prijatelja" nema načina da saznate ko vas tako prati.

Kako biste nekog označili kao "bliskog prijatelja" idite na njegov profil, kliknite dugme "Friends" i u padajućem meniju izaberite "bliski prijatelji".

Gledaju vaše privatne profilne fotke

Sve i da ste blokirali mogućnost otvaranja profilne fotografije, neko može da je vidi uvećanu. Samo je otvori u novom tabu, a onda iz URL izbriše 160x160 + Enter.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.