Evo kako vas drugi špijuniraju na Fejsbuku

Izvor: Vesti-online.com, 24.Okt.2016, 05:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo kako vas drugi špijuniraju na Fejsbuku

Mnogi ljudi koriste Fejsbuk kako bi špijunirali nekoga koga ne poznaju i sakojima nisu prijatelji na toj društvenoj mreži.

Ovde ćemo vam pokazati neke tehnike fejsbuk špijuniranja i kako sve mogu da dođu do vaših podataka, čak i ako niste prijatelji na ovoj mreži.

Facebookov moćni alat "Graph Search", semantički pretraživač koji su Zakerberg i njegov tim predstavili 2013. godine omogućava vam da pretražite tu mrežu koristeći materinji jezik.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
Recimo da o toj osobi znate samo gde radi ili gde je studirala (ili još bolje, oboje). Pretražite "ljude koji rade u kompaniji X" ili "ljude koji su išli na fakultet X". Kombinujte te kriterijume za preciznije rezultate.

Ovde "Graph search" postaje zaista zastrašujući. Možete ga koristiti da vidite na kojim je žurkama neko bio ili na kojim se lokacijama prijavio. Sve što treba da uradite je da upišete “mesta koja je osoba X posetila u poslednjih X meseci”.

Osim ako niste zaključali doslovno sve na svom profilu, svi mogu bez problema saznati koje bendove, knjige, filmove, stranice, ljude ili grupe volite. Sve što im treba je vaše ime i nekoliko ključnih reči u pretrazi, poput "strane koje se sviđaju osobi X".

Ponovo zahvaljujući Graph Search, svako može da vidi gotovo sve fotografije koje je neko lajkovao ili komentarisao. Ponovo, samo upišete “fotografije koje je osoba X lajkovala” ili "fotografije koje je osoba X komentarisala" i stiže vam galerija.

Opcija "Bliski prijatelji" omogućava da osobe s kojima ste prijatelji na Facebooku prate svaki vaš korak. Svaki put kad "bliski prijatelj" radi bilo šta na Facebooku, vama dolazi notifikacija. S obzirom na to da Facebook ne obaveštava ljude da ih je neko označio kao "bliskog prijatelja" nema načina da saznate ko vas tako prati.

Kako biste nekog označili kao "bliskog prijatelja" idite na njegov profil, kliknite dugme "Friends" i u padajućem meniju izaberite "bliski prijatelji".

Sve i da ste blokirali mogućnost otvaranja profilne fotografije, neko može da je vidi uvećanu. Samo je otvori u novom tabu, a onda iz URL izbriše 160x160 + Enter.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.