Bespilotne letelice omogućiće internet bilo gde na svetu

Izvor: JavneVesti.com, 17.Apr.2014, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bespilotne letelice omogućiće internet bilo gde na svetu

DARPA se nada da će brzina ovog interneta moći da se poredi sa 4G mrežom, što će eventualno omogućiti dronovima da prošire povezanost i na udaljene lokacije, gde vojska ne bi mogla da pristupi potrebnim informacijama

 
Google i Facebook nisu jedini koji pokušavaju da umreže svet putem bespilotnih letelica. DARPA, jedna od agencija koje sarađuju sa ministarstvom odbrane SAD, radi na razvijanju novih tehnologija, pokušavajući da dronove pretvori u pristupne >> Pročitaj celu vest na sajtu JavneVesti.com << tačke za veoma brz wireless internet.
 
Nedavno je završeno početno testiranje, kao i razvojna faza programa. Glavni fokus bio je na stvaranju “usmerivih antena” i efikasnih radio pojačivača. DARPA je takođe napravile kućište za ovu tehnologiju, koje će se kačiti na bespilotne letelice koje su se do sada koristili za prisluškivanje.
Ova agencija se nada da će brzina ovog interneta moći da se poredi sa 4G mrežom, što će eventualno omogućiti dronovima da prošire povezanost i na udaljene lokacije, gde vojska ne bi mogla da pristupi potrebnim informacijama. Ovaj program je počeo još 2012. godine, a druga faza počela je prošlog meseca.
 
U ovoj fazi počeće integrisanje ove tehnologije na vozila koja se nalaze na zemlji. Treća, i poslednja faza povezaće ovu tehnologija na veliki broj bespilotnih letelica, što je i krajnji cilj.
Iako nije naznačeno kako će pristupne tačke međusobno komunicirati, DARPA je još 2012. godine izjavila da će koristiti komercijalne tehnologije kao što su Wi-Fi, WiMax ili LTE, a oni će biti kompatibilni sa vojnim protokolima.
 
DARPA očigledno ima različite ciljeve u odnosu na Google i Facebook, ali slične ideje ukazuju na to da ova vrsta povezivanja može postati i budućnost interneta.

Nastavak na JavneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JavneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JavneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.