6 načina da vam hakuju Fejsbuk

Izvor: Vesti-online.com, 30.Sep.2016, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

6 načina da vam hakuju Fejsbuk

Hiljade Fejsbuk naloga se hakuje svakodnevno. Predstvaljamo šest načina na koje hakeri mogu da uđu na vaš nalog i naprave haos.

Fejsbuk koristi oko 1,5 milijardi ljudi.

1. Fejsbuk "pecanje" (phishing)

Ovaj metod se najčešće koristi za hakovanje Fejsbuk naloga. Postoji nekoliko strategija za izvođenje fišing napada. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

* Haker napravi lažnu login stranu koja je gotovo identična sa originalnom početnom stranom Fejsbuka.

Stigne vam mejl u kom vam traže da se ulogujete na tu stranu.

*Kada to uradite, server na kome je formirana lažna stranica će sačuvati podatke korisnika, a to predstavlja phishing odnosno krađu podataka neke osobe.

2. Keylogging

Ovo je najlakši način da se ukrade nečija šifra. Metod je tako opasan, da na njega nasedaju i ljudi sa solidnim poznavanjem rada na računaru. Keylogger je zapravo mali program koji kada se jednom instalira na žrtvin kompjuter, snima sve što ona kuca na njemu. Log se onda šalje nazad hakeru i to je to.

3. Čuvanje šifre

Oko 80 korisnika čuva svoju šifru za pristup Fejsbuku u brauzeru. To je jako zgodno za vas, ali i za hakere koji lako mogu ući u bazu vaših sačuvanih šifri koje ste sačuvali na taj način. Kada vas kompjuter sledeći put pita da li želite da sačuvate šifru, odgovorite "ne".

4. Hakovanje u internet kafićima

Sedite i logujete se na kompjuteru u nekom internet kafeu. Nesvesni ste da vas napadač vreba. On hakuje mrežnu konekciju i uzima podtake koje žrtva razmenjuje sa serverom. Slična stvar može da vam se desi i ako koristite vajrles na javnom mestu. Savet: ako koristite Firefox dodajte na njega takozvani Force TLS, ili ako koristite Chrome, KB SSL Enforcer .

5. Hakovanje telefona

Mnogo je softvera za špijuniranje mobilnih telefona. Kako da se odbranite? Potvrdite broj telefona na Fejsbuku ili koristite generator šifri za androide. Ako imate android, možete podesiti dodatnu bezbednosnu opciju koja će od vas tražiti da ukucate sigurnosnu šifru svaki put kada se logujete na Fejs preko aplikacije.

6. Hakovanje USB-om

Ako napadač ima pristup vašem kompjuteru, on može da na njega stavi svoj USB koji je programiran da automatski povuče šifre koje su sačuvane u brauzeru. Kako da se odbranite? Ne ostavljajte laptop otvoren i uključen dok niste pored njega, ili instalirajte softver koji neće dozvoliti da kompjuter pročita neautorizovane USB-ove.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.