Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Dec.2014, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD odlučne: Pjongjang odgovoran za hakerski napad

Sjedinjene Američke Države stoje iza tvrdnje da su vlasti Severne Koreje odgovorne za masovni hakerski napad na producentsku kuću "Soni pikčers", saopštio je portparol Nacionalnog bezbednosnog saveta Bele kuće Mark Stroh.

Pozvan da prokomentariše izjavu u kojoj severnokorejske vlasti negiraju da imaju ikakve veze s hakerskim napadom na holivudski studio, Stroh je odgovorio da su SAD, kao što je jasno izneo Federalni istražni biro ( >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << FBI), sigurne da je Pjongjang odgovoran za incident i da stoje iza tog zaključka, preneo je Rojters.

"Vlada Severne Koreje ima dugu istoriju negiranja odgovornosti za destruktivne i provokativne akcije. Ako severnokorejske vlasti žele da pomognu, mogu da priznaju krivicu i nadoknade "Soniju" štetu koju je napad naneo", poručio je Stroh.

Severna Koreja predložila je pokretanje zajedničke istrage sa SAD u vezi s hakerskim napadom na producentsku kuću "Soni pikčers", tvrdeći da nema ništa s tim incidentom.

Neimenovani portparol je kazao da će biti "ozbiljnih posledica" ukoliko Vašington ne pristane na zajedničku istragu i nastavi da optužuje Severnu Koreju.

SAD su u petak optužile Severnu Koreju za hakerski napad na kompaniju "Soni pikčers", zbog filma "Intervju", koji je razgnevio Pjongjang.

Američki film "Intervju" je komedija o zaveri CIA da izvrši atentat na severnokorejskog lidera.

"Soni pikčers" je odustao od puštanja filma nakon napada anonimnih hakera, koji su podsetili na terorističke napade na SAD 11. septembra 2001, u pretnjama upućenim bioskopima koji bi film prikazivali.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD zatražile pomoć Kine protiv hakera

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Dec.2014

SAD zatražile su od Kine pomoć su u zaustavljanju sajber napada iz Severne Koreje, saopštili su američki zvaničnici. Zahtev Kini je upućen pošto je Vašington optužio vlasti Severne Koreje da su odgovorne za masovni hakerski napad na producentsku kuću "Soni pikčers"..."Razgovarali smo sa Kinezima...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.