FBI u ratu protiv »gangsterskog raja«

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Mar.2015, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FBI u ratu protiv »gangsterskog raja«

VAŠINGTON - Američki Federalni istražni biro (FBI) svakodnevno se suočava sa djelovanjem više desetina hiljada bandi, navodi se u aktuelnom izvještaju Federalnog istražnog biroa (FBI).

Naime, na teritoriji SAD ima 33.000 bandi, a oko 1,5 miliona njihovih članova svakodnevno je kriminalno aktivno.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
Zloglasne ulične, zatvorske i moto bande povezane su sa oko 50 odsto nasilnih zločina u SAD u nadležnosti FBI, među kojima su pljačke, trgovina narkoticima, ljudima, ubistva, ucjene, reketiranja u prevare. Čak oko 90 odsto zločina, koji su pod nadležnošću ostalih policijskih službi u SAD, njihovih su ruku djelo.

Kako ističu u FBI, mnoge od ovih bandi imaju dugogodišnju kriminalnu tradiciju, dobro su organizovane i koriste teror kako bi kontrolisale čitava urbana naselja i obrtala novac u svom "gangsterskom raju".

Njihovi lideri i članovi na vrhu su najtraženijih kriminalaca. U siromašnim predgrađima, uz rasnu netrpeljivost i nesigurnost u javnim školama, pripadnost učenika određenim bandama "predstavlja i njihovo osiguranje za opstanak".

Geri Svitin, profesor kriminologije i krivičnog prava na Univerzitetu u Arizoni, navodi da su istraživanja na terenu pokazala da je oko milion maloljetnih članova bandi u SAD, što je čak tri puta više nego što su procijenile Vladine institucije.

Tinejdžeri najčešće sa 13 do 14 godina pristupaju bandama, u prosjeku 400.000 maloljetnika širom SAD godišnje.

"Meksički narko-karteli Sinaloa, Huarez, Del Golfo, Los Zetas uspjeli da regrutuju na hiljade učenika koji učestvuju u lancu dilanja narkotika u SAD", navodi se u Nacionalnom izvještaju o djelovanju bandi u SAD za 2014. Samo u Teksasu postoji oko 100.000 članova bandi, a u El Pazu oko 5.600, koji rade za 307 kriminalnih organizacija.

Prema izvještaju FBI, latino bande Barrio Azteca, La Hermandad de Pistoleros Latinos i Latino Kings sarađuju s meksičkim kartelom Huarez, koji je poznat po bosu Vinsentu Karilu Fuentesu, koji je iza rešetaka od 9. oktobra 2014, ali aktivnostima upravlja i iza rešetaka. Sa meksičkim, ali i tajlandskim kartelima sarađuju i arijevske bande u SAD, a aktivnosti FBI i drugih službi SAD s policijama iz regiona ne mogu da im stanu u kraju, prenose američki mediji.

Zloglasna Mara Salvatrucha MS13 je banda imigranata iz San Salvadora, nastala osamdesetih u siromašnim dijelovima Los Anđelesa. Danas djeluje u 40 gradova u SAD, sa više destina hiljada članova, oko 70.000 članova u Sjevernom trouglu, od El Salvadora preko Meksika i SAD do Kanade. Administracija Baraka Obame, predsjednika SAD, ovu bandu 2012. etiketirala je kao "transnacionalnu kriminalnu organizaciju" zbog stravičnih zločina i veza s narko-kartelima. Za stopama joj je Banda 18. ulice, poznatija kao Barrio 18, ili M-18, koja takođe djeluju na području Srednje Amerike sa oko 30.000 do 50.000 njenih članova. Treća najozloglašenija banda, koja zadaje muke FBI, je neonacistička Arijevska braća, ili The Brand, koja poštuje lik i djelo nacističkog lidera Adolfa Hitlera. Osnovali su je irski bajkeri u zloglasnom zatvoru "San Kventin". Njihov postulat "Ubij ili ćeš biti ubijen" i danas je aktuelan među članovima, a broji oko 15.000 do 20.000 aktivnih članova. Odgovorni su za 26 odsto ubistava u zatvorima, a njihovi članovi su zbog zlodjela prema Afroamerikancima osuđivani i na smrtne kazne. Istovremeno, Krips, ili Bogalji, je jedna od dvije najveće i najbrojnije afroameričke bande u Los Anđelesu. Danas banda Krips broji preko 30.000 članova.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.