SA BEBOM OD 15 DANA U RUKAMA PREŠLA PUT SPASENJA: Priča migrantkinje Šerife ostaviće vas bez reči! (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 19.Avg.2016, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SA BEBOM OD 15 DANA U RUKAMA PREŠLA PUT SPASENJA: Priča migrantkinje Šerife ostaviće vas bez reči! (FOTO)

Fondacija Ana i Vlade Divac danas je u Miksalištu organizovala tradicionalni ručak za migrante povodom obeležavanja Međunarodnog dana humanosti, u okviru kampanje "Život ne bira puteve".

Veliki broj izbeglica strpljivo je čekao svoj red za pultom, gde su im volonteri delili Falafel jela sa Bliskog istoka. Među njima je bila i Sanja Vučić, predstavnica Srbije na Evroviziji, koja je delila obroke sa ostalim voloterima >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << i predstavnicima fondacije Ana i Vlade Divac i Fondacije USAID. Najmlađe je zabavljao klovn, koji je duvajući balone deci bio zanimljiviji od hrane.

Foto: Telegraf

Kroz ovaj prihvatni centar svakodnevno prođe oko 300 migranata i njima je ovo drugi dom, dok su na svom proputovanju kroz Srbiju. Danas je taj broj bio čak i duplo veći.

Među njima, u drugoj prostoriji namenjenoj za majke sa decom, sklonila se od gužve Šerifa, koja se ovde nalazi sa trogodišnjom devojčicom i bebom od svega 30 dana. Na put u bolji život uputila se iz Avganistana, a u Solunu je rodila devojčicu, koju je posle 15 dana prenela u Srbiju.

Foto: Telegraf

- Ovde imamo svu neophodnu pomoć, naročito deca. Nadamo se, ipak, da ćemo uskoro uspeti da pređemo Mađarsku granicu i da dođemo do Nemačke, gde nam se već nalazi deo porodice - kaže ova hrabra majka, koja je kroz Makedoniju sa tek rođenom bebom u naručju prepešačila oko 20 kilometara.

Prihvatni centar Miksalište je migrantima drugi dom, dok su na svom proputovanju kroz Srbiju. Tu mogu da se odmore, dobiju hranu, vodu, iskoriste toalet. Mladi boravak u Miksalištu troše na upotrebu računara, proveravajući svoje društvene mreže.

Foto: Telegraf

- Fondacija Ana i Vlade Divac već godinu dana pomaže svojim projektima na pružanju pomoći migrantima i do sada smo, zahvaljujući pomoći donatora, obezbedili i prosledili humanitarnu pomoć u vrednosti od 1.8 miliona dolara. Ovo danas je deo većeg projekta koji organizujemo u saradnji sa USAID-om "Podrška lokalnim zajednicama u odgovoru na izbegličku krizu", gde ćemo pored pomoći izbeglicama, pomagati i našim lokalnim zajednicama i opštinama u kojima se nalaze prihvatni centri i centri za azil da se što bolje snađu u ovoj situaciji sa migrantima i u svim budućim potencijalnim kriznim situacijama - kaže Anica Divac, menadžer za komunikacije Fondacije Ana i Vlade Divac.

Foto: Telegraf

Cilj ovakvih akcija je da skrene pažnja i na veliku solidarnost našeg naroda prema migrantima u proteklih godinu dana, kažu iz ove Fondacije.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Ručak za migrante na dan humanosti

Izvor: VOA, 19.Avg.2016

Međunarodni dan humanosti obeležen je danas posluženjem ručka za migrante u Miksalištu u Beogradu, a akciju su zajednički realizovali Fondacija Ana i Vlade Divac i Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID. Obezbeđeno je više od 300 obroka za migrante, a Tajana Zadravec iz Miksališta...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.