Heroj Evrovizije

Izvor: Danas, 24.Maj.2015, 23:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Heroj Evrovizije

Predstavnik Švedske Mans Zelmerlow sa pesmom "Heroes" pobednik je ovogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije. Švedskoj je ovo 55. učešće i šesta pobeda na Pesmi Evrovizije. Prethodno su pobeđivali 1974, 1984, 1991, 1999. i 2012. godine.

Prema mišljenju mnogih gledalaca Evrovizije, sudeći po brojnim komentarima na internetu, predstavnik Švedske >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << je "oduvao" konkurenciju sjajnim nastupom. Ipak, većina tviteraša je kao glavni adut za pobedu Šveđanina videla njegove pločice na stomaku i dobar izgled. Aktuelni pobednik Evrovizije je pre nekoliko godina nastupio nag na jednom takmičenju u Švedskoj. Imitirao je Majli Sajrus i njenu verziju spota "Wrecking Ball", pri čemu se na sceni pojavio bez odeće i zajahao džinovsku kuglu.

Mans Petter Albert Zelmerlow, rođen u Lundu 13. juna 1986. godine, švedski je pop pevač, TV voditelj, model i glumac. Njegova majka je profesorka Lundskog Univerziteta Brigitta Sahlen, a otac je hirurg Sven-Olof Zemerlow. Išao je u muzičku školu u Lundu i bio je član školskog hora. Od 2008. njegova devojka je švedska pevačica Marie Serneholt. Zemerlow ima jednu mlađu sestru, a hobiji su mu fudbal, tenis i golf.

Učestvovao je kao takmičar u švedskom Idolu 2005. godine i plasirao se u takmičenje uživo, ali ne i među prva tri mesta - bio je peti. Iste godine je učestvovao u serijalu "Let's Dance" i postao pobednik prve sezone ove emisije. Igrao je u švedskim verzijama mjuzikala "Grease" 2006. i "Footlose" 2007. godine. Njegov singl "Brother, Oh Brother" bio je najveći radio-hit u Švedskoj 2007. godine.

Zelmerlow je tri puta učestvovao na Melodifestivalenu, švedskom nacionalnom izboru za predstavnika na pesmi Evrovizije, prva dva puta sa šlagerima a treći put sa pesmom bržeg i modernog ritma. Na Melodifestivalenu je 2007. godine sa pesmom "Cara Mia" osvojio treće mesto (drugo mesto u glasanju publike i četvrto mesto po oceni žirija) nakon pobede u polufinalu. Pesma "Cara Mia" je na švedskim top-listama dostigla prvo mesto. Kao predstavnik švedskog OGAE kluba ubedljivo pobeđuje na takmičenju OGAE Druga šansa 2007. godine, osvojivši 14 maksimalnih ocena sa 12 poena od ukupno 26 OGAE podružnica. Na Melodifestivalenu 2009. godine nastupa sa pesmom "Hope and Glory". Treće učešće na švedskom nacionalnom izboru beleži ove godine i tada je pobedio sa pesmom "Heroes", baš kao i na takmičenju za pesmu Evrovizije. Osvojio je 365 poena od 40 zemalja, što je treći po redu najveći rezultat u istoriji ove manifestacije.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.