Uživo, poslednja četvrtina: Srbija - Slovenija 73:70

Izvor: Blic, 29.Avg.2015, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uživo, poslednja četvrtina: Srbija - Slovenija 73:70

Košarkaši Srbije od 18 časova igraju protiv reprezentacije Slovenije u ispunjenoj banjalučkoj dvorani "Borik", što im je poslednja provera uoči početka Evropskog prvenstva (5-20. septembar). Meč možete uživo pratiti uz Blicsport.rs. Posle treće četvrtine rezultat je bio 66:62 (15:22, 23:20, 28:20).

"Orlovi" Aleksandra Đorđevića beležili su sjajne rezultate na pripremama i imaju učinak od sedam >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pobeda uz samo jedan poraz. Nakon ove utakmice selektor će odlučiti koja dvojica od 14 igrača neće putovati na šampionat Evrope.

Prvi meč u okviru B grupe na Eurobasketu Srbija će odigrati naredne subote, 5. septembra, protiv Španije (18 časova).

Za poslednju proveru odabrana je selekcija Slovenije, koju su "orlovi" pobedili pre dva dana (79:70). Dvorana "Borik" u Banjaluci je krcata, na tribinama je 4.000 ljudi koji su Đorđevića i njegove igrače dočekali ovacijama.

Poslednja četvrtina u toku:

Odlučujuća deonica poslednje provere "orlova" nagovestila je da bi rivalu mogao da stane šut za tri poena, dok je Nedović bio precizan iza linije 6,75 metara, a Teo je iz okreta i vrlo teške pozicije povisio na 71:64.

Ključ preokreta bio je i u odbrani koja je konačno bila na potrebnom nivou da se slomi otpor borbenog i inspirisanog protivnika. Nisu se predavali uporni Slovenci, već su posle zakucavanja Bjelice usledile dve vezane trojke Zagorca za 73:70 u 35. minutu.

Treća četvrtina: Teodosić poveo saigrače ka preokretu

Raduljica je košem posle ofanzivnog skoka na početku treće deonice nastavio tamo gde je Srbija stala uoči pauze, a Teo i Simonović su imali neuspešan pokušaj alej-upa nakon čega je usledila trojka Joksimovića za 40:46.

Petorka Teodosić, Nedović, Simonović, Bjelica, Raduljica je hvatala priključak i polovičnim učinkom našeg snažnog centra sa penala je razlika smanjena na 42:47 u 23. minutu. U tim trenucima u glavnim ulogama su bili asistent Teo i egzekutor Raduljica, koji je bio nezaustavljiv, ali su Slovenci novom trojkom Prepeliča čuvali prednost (49:52).

Posle dužeg vremena bilo je nerešeno 52:52 sredinom trećeg perioda nakon slobodnih bacanja Bjelica, na šta je odgovorio opet Prepelič drugom trojkom zaredom i to pod faulom, posle kog je pogoodio sa penala. Kad god bi Đorđevićevi puleni prišli na korak od preokreta, Slovenci su imali spreman odgovor i ušlo se u ritam igre tokom kog su i jedni i drugi najčešće izvodili slobodna bacanja.

Na minut i po pre poslednjeg predaha Teodosić je solo prodorom uspeo da smanji na 60:61 i da pokrene preokret. Najpre je imao polovičan učinak sa penala za novo izjednačenje, ali je Kuzmić došao do ofanzivnog skoka nakon čega je kapiten asistirao Ercegu koji se trojkom pobrinuo za 65:62. Isti igrač je jednim ubačenim slobodnim bacanjem uvećao na 66:62 uoči poslednje četvrtine.

Druga četvrtina: Tehnička Đorđeviću, "orlovi" se probudili

Na samom početku ove deonice Slovenci su se odlepili na dvocifrenu razliku trojkom Klemena Prepeliča (15:25). "Orlovi" su bili van ritma, u napadu nikako nije išlo, a u odbrani nije bilo rešenja za razigrane Slovence, te je Omić povisio na 17:31 u 14. minutu.

Usledio je koš Bogdanovića pod faulom, ali je promašio penal, što nije bilo loše, jer je Kuzmić poentirao nakon ofanzivnog skoka (21:31). Bjelica je vezao četiri poena za rezultatski priključak posle asistencije Bogdanovića i zatim solo akcije, a onda je na 25:33 Kalinić dobio četvrtu ličnu grešku prilikom blokade.

Takva odluka sudija razbesnela je selektora Đorđevića koji je ušao u teren i imao šta da kaže arbitrima u 25. minutu, pa je dobio tehničku. Blažič je bio siguran sa linije penala, zatim i Kuzmić imao sjajnu blokadu, da bi Nedović ubacio trojku i smanjio na 31:38.

Kako se bližio kraj poluvremena, tako su naši košarkaši bili sve bolji i napravili seriju 7:0. Teo je kapitenski povukao i položio posle solo prodora, a Nedović sa penala primakao Srbiju na 38:42.

Najbolji u našim redovima bili su upravo Tedosić sa 11 (tri asistencije) i Bjelica sa osam poena (šest skokova), po šest su dodali Nedović i Kuzmić, Raduljica tri, a Simonović i Bogdanović po dva. Kod Slovenaca je prednjačio Blažič sa 11, pratili su ga Omić sa osam i Klobučar sa dva manje, a po pet poena ubacili su Dragić i Balažic. Joksimović i Zagorac su dodali po dva.

Prva četvrtina: "Orlovi" bez rešenja za trojke i odbranu Slovenaca

Prvu petorku čine Teodosić, Milosavljević, Dangubić, Bjelica i Kuzmić, a novi član Mineoste, Nemanja Bjelica, "dvojkom" iz levog ugla je otvorio meč. Slovenci su odgovorili trojkom, a prednost našem timu vratio je Teodosić u trećem minutu (4:3) nakon promašenih slobodnih bacanja Dangubića.

Usledila je sjajna akcija Bjelice i realizatora Kuzmića, dok su se rivali najviše oslanjali na trojke (8:6). Sredinom prve četvrtine na parketu su se našli Bogdanović, Nedović i Simonović, a Kuzmić je takođe promašio dva penala.

Slovenci su pogađali samo trojke do sedmog minuta, pa je trećom Jaka Klobučar preokrenuo na 8:9, a Alen Omić iz reketa poentirao za 9:11, dok je "orlovima" počelo da škripi u napadu. Tako je i Raduljici ispala lopta iz koša prilikom polaganja, Saša Zagorac je uvećao prednost (9:15) i naterao Đorđevića na tajm-aut, a iz kontre su protivnici došli do 9:17 i to serijom 0:8.

Nalet je prekinuo Teodosić sa linije za slobodna bacanja, a trojkom je oduševio publiku i smanjio na 14:17, svojom mini serijom od pet poena, minut pre kraja uvodne četvrtine. Bilo je i momenata kada je Raduljica prenosio loptu na polovinu rivala, Teo sjajno pronašao Ercega koji je promašio trojku, ali ne i Klobučar, da bi za kraj deonice pogodio Jaka Blažič - 15:22.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.