ULTIMATUM FIBA: Ko igra ABA ligu, neće smeti da ide na Evropsko prvenstvo

Izvor: Kurir, 01.Apr.2015, 06:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ULTIMATUM FIBA: Ko igra ABA ligu, neće smeti da ide na Evropsko prvenstvo

FIBA žestoko želi da promeni košarkašku Evropu, a na tom putu koristiće sva moguća sredstva, narodski rečeno - štap i šargarepu!

Rat sa ULEB najpre je počeo na terenu bivše Jugoslavije, tačnije u ABA ligi, koja će potpuno izgubiti takmičarski značaj.

FIBA u ovome ima nekoliko snažnih aduta, pa savezi praktično neće imati kud. U pitanju je ogroman pritisak, praktično ultimatum, po kojem >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << igrači iz onih klubova koji se svrstaju na stranu ULEB neće moći da participiraju u nacionalnim selekcijama. Drugi adut su sudije pod okriljem FIBA, koje ubuduće neće moći da sude utakmice koje organizuje ULEB.

- FIBA će, kad je reč o njihovom planu za Evroligu, na neki način pokušati da iskopira sistem Lige šampiona u fudbalu, mada to neće biti nimalo lako budući da do sada nisu uspevali da stvore znatniji finansijski suficit. Godišnji profit FIBA iznosio je nekoliko miliona evra, a to nikako nije dovoljno za ono što planiraju - kaže izvor Kurira dobro upoznat s dešavanjima u oba tabora.

Po tom scenariju, klubovima bi bili ponuđeni bolji finansijski uslovi od onih koji važe za ULEB Evroligu, gde se, primera radi, za pobedu dobija 7.000 evra, što je u poređenju sa ulaganjima mizerno. Šampion Evrolige za titulu inkasira dodatnih 250.000 evra, pa sva zarada kluba nije dovoljna ni za jednog vrhunskog igrača.Zato FIBA planira da novčano vrednuje svaki plasman u dalju fazu, a koliko će joj to uspeti, ostaje da se vidi.

(P. G.)
Pogledaj vesti o: Evropsko prvenstvo

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.