Izvor: Politika, 08.Okt.2015, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Početak EP: Odbojkaši Srbije protiv Slovačke - svaki početak je težak

Danas, u prvom kolu Evropskog prvenstva za odbojkaše, u Busto Arziciju (Italija): Srbija – Slovačka (17,30 č). – Naš tim favorit, ali nijednog protivnika ne treba potceniti

 Od našeg izveštača

Vareze – Odbojkaši Srbije današnjom utakmicom protiv Slovačke (17,30 č) otvaraju takmičenje u D grupi, na XIX evropskom prvenstvu u Italiji i Bugarskoj. Naša selekcija je izraziti favorit u ovom meču i sve osim pobede predstavljalo bi neprijatno iznenađenje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Niko od naših i ne sumnja da će Srbija zabeležiti pobedu, jer se mnogi nerado sećaju starta prošlog Evropskog prvenstva, kada je doživljen poraz od Slovenije.

– Poraz od Slovenaca pre dve godine nije bio nimalo prijatan i ne bih voleo da nam se tako nešto ponovi. Motivacija će biti presudan faktor u meču protiv Slovačke, a neki osećaj mi kaže da ćemo odigrati meč sa puno želje i na nivou renomea naše reprezentacije, – počinje priču Nikola Kovačević (32), najstariji u taboru srpske selekcije, kome je ovo peto evropsko prvenstvo.

– Gledali smo prvi video sa snimcima nekih utakmica Slovačke i uverili se da poseduju zavidan kvalitet, mada je naš mnogo veći, uz iskustvo koje posedujemo.

„Nebeski skakač” i jedan od najpouzdanijih članova „plavog” tima u poslednjih nekoliko godina, ne sumnja da će igra Srbije biti najbolja, kada to bude i najpotrebnije:

– Sudeći po prijateljskim utakmicama reklo bi se da na Evropsko prvenstvo dolazimo u lošoj formi i da nemamo čemu da se nadamo. Ipak, samo takmičenje je nešto sasvim drugo. Znamo da nas tek u nedelju i dva-tri dana kasnije čekaju dve najvažnije utakmice, protiv Rusa i, verujem, Italije ili Francuske u četvrtfinalu. U našem delu žreba su četiri sjajne ekipe, ali i još nekoliko reprezentacija, koje nam neće oprostiti slab dan. Zato je bitno sačuvati maksimalnu koncentraciju u svakom meču, a kada dođu na red presudne utakmice, treba i prevazići sebe, ako je to moguće

Razlog za optimizam Nikola Kovačević vidi u ogromnom radu i sjajnoj atmosferi koja vlada u našem timu:

– Naporne pripreme su iza nas. Mnogo toga teškog smo pregrmeli i zato verujem da će utakmice doneti eksploziju. U ekipi imamo 14 igrača, koji u svakom trenutku mogu da zaigraju i donesu boljitak u igri. To je još jedan adut naše selekcije, koja će svima biti tvrd orah.

Prva dva dana na Evropskom prvenstvu naši odbojkaši su iskoristili za privikavanje na dvoranu u Busto Arziciju, ali i novi režim života na velikim takmičenjima.

– Dvorana je lepa, možda malo i visoka, ali prava odbojkaška. U suštini, više nam smetaju ta duga putovanja, jer je radni dan prenatrpan obavezama, od kojih je većina vezana za putovanje iz Varezea do Busto Arzicija. Ne sećam se, čak ni u Japanu, da smo negde duže putovali od hotela do dvorane. Ali, šta je, tu je, kako reče Nikola Grbić, kako nama, tako i drugima, – zaključio je Nikola Kovačević.

U riznici trofeja, stariji brat iz čuvene odbojkaške porodice Kovačević, ima tri medalje na šampionatima Starog kontinenta: zlatnu iz Beča (2011) i bronzane iz Moskve (2007) i Kopenhagena (2013). Četvrta bi, kaže, bila ogroman uspeh:

– Svaka medalja sa evropskih šampionata je velika, a čini mi se da je ovog puta konkurencija izuzetna. Ubeđen sam da ćemo, ako se dokopamo Sofije, osvojiti i neko odličje, možda čak i zlatno.

Nikola Rosić, libero srpske selekcije, dobro poznaje nekolicinu slovačkih odbojkaša, koji su igrali u Nemačkoj.

– Imamo s proteklih prvenstava raznorazna iskustva s prvim utakmicama i početak je uvek težak, bez obzira na to protiv koga igramo. Slovačka je solidna ekipa, ima dosta igrača, koji igraju u inostranstvu. Normalno, kod nas ne nedostaje motivacije, volje i želje. Smatram da će dosta toga zavisiti od nas. Svi jedva čekamo da prvi meč počne, da damo svoj maksimum i nadamo se pobedi. U kakvoj smo formi je nepoznanica i za nas. Nadam se da ćemo, što prvenstvo bude odmicalo, igrati sve bolje i bolje, što je na kraju krajeva i naš prvenstveni cilj.

Srećko Lisinac će predstavljati veliku snagu srpske selekcije na ovom Evropskom prvenstvu:

– Sigurno je da smo favoriti u ovom meču, ali moramo da budemo oprezni. Imaju i Slovaci svoje adute, na koje ćemo sigurno obratiti pažnju. Ipak, ukoliko mi budemo na našem nivou, sigurno ćemo zabeležiti pobedu.

----------------------------------

Selektor Slovaka bio trener i Nikoli Grbiću

Reprezentaciju Slovačke predvodi Italijan Alberto Đulijani (51), koji je za četiri godine rada sa Lubeom, osvojio čak tri prvenstva Italije. Tamo je bio trener Stankoviću i Podraščaninu, a u Kuneu čak i Nikoli Grbiću. Biće mu ovo prva velika radna obaveza na klupi Slovaka, pošto je u avgustu nasledio zemljaka Flavija Gulinelija.

– Za sve nas ovo je velika prilika da naučimo nešto novo i za mene, kao selektora i za mlade igrače, koji će imati priliku da igraju na jednom ovako visokom nivou. Grupa je izuzetno teška, Srbija i Rusija će se boriti za prve dve pozicije, a nama preostaje da sa Finskom odlučimo o tome, ko će nastaviti takmičenje u drugoj rundi. Srbija je mnogo jača od nas, ali lopta je okrugla i pokušaćemo na sve načine da namučimo vašu selekciju, koju veoma dobro poznajemo, – rekao je Đulijani.

----------------------------------

Simonović među arbitrima

Kragujevčanin Vladimir Simonović predstavljaće srpski sudijski esnaf na XIX evropskom prvenstvu za odbojkaše. Među arbitrima su i dve dame: Sonja Miklošić iz Slovenije i Sonja Simonovska iz Crne Gore.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.