Odbojkaši danas odlaze na Evropsko prvenstvo

Izvor: Politika, 06.Okt.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbojkaši danas odlaze na Evropsko prvenstvo

Naši reprezentativci smatraju da će im biti teže da se iz Italije kvalifikuju za polufinale nego da, ako sve bude u redu, u Bugarskoj dođu do medalje

Prekosutra u Italiji i Bugarskoj počinje Evropsko prvenstvo za odbojkaše. Naši reprezentativci su jutros otputovali u varoš Busto Arzicio u blizini Milana, u kojem će protiv Slovačke (9. oktobar), Finske (10. oktobar) i Rusije (11. oktobar) da se bore za nastavak takmičenja. Prvo mesto u grupi vodi u četvrtfinale, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a drugo i treće u osminu finala.

Naša reprezentacija je ovog leta ostvarila izvanredan uspeh osvajanjem drugog mesta u Svetskoj ligi. Ali, Evropsko prvenstvo je, ipak, nešto drugo...

– Možda trenutno nismo u vrhunskoj formi, ali je ovo najbolje što može da bude u ovom času. Nismo hteli da rizikujemo da se na trening-utakmicama neki manji zdravstveni problemi pogoršaju – kazao je juče, uoči puta u Italiju, selektor Nikola Grbić. – Zato mogu da kažem da idemo fizički spremni na Evropsko prvenstvo. Svi su imali priliku da igraju, da osete utakmice i to će nam trebati kad počne takmičenje. Očekujem da idemo linijom kojom smo i ranije išli – da igramo najbolje što možemo. Da li će to da bude dovoljno za medalju – zavisi i od protivnika. Ako Slovaci i Finci igraju najbolje što mogu, a i mi isto, onda ne bi trebalo da se postavi pitanje da li ćemo da pobedimo. Međutim, protiv ekipa kakva je Rusija ili Francuska i Italija, od kojih će jedna verovatno da nas dočeka posle grupnog dela, naša odlična igra ništa ne garantuje, jer su to ekipe koje su podjednake vrednosti kao i naša.

Nikola Grbić je od ove godine selektor. Prvi ispit u toj ulozi je položio maestralno, jer je u Svetskoj ligi, gde nas na finalnom turniru nije bilo nekoliko godina, osvojeno drugo mesto. Ali, sa tog turnira ne treba da pamtimo srebrnu medalju, nego da iskoristimo pouke koje smo tamo stekli. I, razume se, samopouzdanje.

Selektor je na pres-konferenciji u beogradskom hotelu „M” naglasio da u Italiju reprezentativci odlaze pripremljeniji nego što je to bio slučaj za Svetsku ligu pošto su imali mesec dana pravih priprema.

Dragan Stanković je potvrdio da naši odbojkaši spremni dočekuju Evropsko prvenstvo:

– Raspored u grupi nam ide naruku, jer možemo iz utakmice u utakmicu da dižemo formu. Cilj nam je prvo mesto u grupi, što sigurno hoće i Rusi. Posle toga će biti mnogo teže.

Marko Podraščanin ovako razmišlja uoči šampionata:

– Četvrtfinale je najvažniji meč. Slovačka nam je nepoznata što se tiče ekipe, ali je po kvalitetu ispod nas. Slično je i s Finskom, a naše meč s Rusima odlučivaće o tome ko će u četvrtfinale. Već dva i po meseca smo bez takmičarske utakmice, pa jedva čekamo da počne ovo prvenstvo.

Uroš Kovačević je bio krajnje otvoren:

– Idemo na medalju! Uostalom, sigurno smo jedan od najboljih timova, a u ekipi je i odlična atmosfera. Biće sve kako treba, samo da budemo hladne glave.

Nema razloga da naši odbojkaši ne veruju u sebe. Na prošlom Evropskom prvenstvu su bili treći, a na pretprošlom – prvi.

I. C.

-----------------------------------------

Reprezentacija za Evropsko prvenstvo

Selektor Nikola Grbić je za Evropsko prvenstvo odredio ove odbojkaše:

Nikolu Jovoviću, Aleksu Brđovića (dizači), Dragana Stankovića, Marka Podraščanina, Srećka Lisinca, Aleksandra Okolića (srednjaci), Nikolu Rosića, Nevena Majstorovića (poljari), Nikolu Kovačevića, Uroša Kovačevića, Nemanju Petrića, Marka Ivovića (primači), Aleksandra Atanasijevića i Sašu Starovića (pucači).

-----------------------------------------

Sastavi grupa

Busto Arzicio: Srbija, Rusija, Finska i Slovačka

Torino: Italija, Francuska, Hrvatska i Estonija

Sofija: Bugarska, Nemačka, Češka i Holandija

Varna: Poljska, Belgija, Slovenija i Belorusija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.