NEDOSTAJE VOĐA: Nemamo Piksija, zato smo najgori

Izvor: Kurir, 02.Apr.2015, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEDOSTAJE VOĐA: Nemamo Piksija, zato smo najgori

Prošlo je 15 godina od poslednjeg učešća na Evropskom prvenstvu, a od tada se nije pojavio Stojkovićev naslednik

Poraz od Portugala prilično je udaljio fudbalere Srbije od plasmana na EP, na kojem nisu bili punih 15 godina. Razloga za to je mnogo, ali najfudbalskiji aspekt analize ukazuje na nedostajanje pravog plejmejkera ili klasične „desetke“.

Poslednji igrač tih karakteristika koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je nastupao za najbolju selekciju naše zemlje, koja se tada zvala Jugoslavija, bio je Dragan Stojković Piksi. On je bio lider tima, kako na terenu tako i van njega, ali i autentični predstavnik stare fudbalske škole, koja je po njegovom odlasku na ovom delu Balkana potpuno izumrla.

Razni selektori su za ovu deceniju i po pokušavali da pojedincima dodele tu ulogu, ali nikad nisu uspeli da dobiju očekivani rezultat. Predrag Ðorđević, Zvonimir Vukić i Dejan Stanković su vanserijski igrači, svaki je u svojoj eri davao određeni kvalitet nacionalnom timu, ali nijedan nije uspeo da preuzme Piksijevu ulogu.

Možda bi situacija bila malo drugačija da je Saša Ilić u nacionalnom timu dobio šansu koja mu pripada, mada veliko je pitanje da li bi uspeo da iznese taj teret. Jer uloga plejmejkera nije samo da deli lopte i čini magiju na terenu već da ubije sve sujete i pomiri „male“ i „velike“ igrače, a on nikad nije želeo da se stavlja u ulogu sudije.

Srbija je tako došla u situaciju da ima vrhunske igrače, koji vrede pravo bogatstvo, ali po okupljanju u „kući fudbala“ u Staroj Pazovi nema nikoga ko će da ih usmeri na pravi put jer su svi oni veći autoriteti od svih selektora koji su prodefilovali kroz FSS. E pa, tu bi trebalo da uskoči ili iskoči ta „desetka“, ali zasad je nema.

Drugačiji primer

DRUGI IGRAJU BEZ „DESETKE“

Nije Srbija jedina zemlja koja je ostala bez klasičnog plejmejkera, ali u ostalim reprezentacijama to nije stvorilo toliki kolaps kao kod „orlova“. Engleska, Nemačka i Francuska nemaju „desetku“, pa opet ostvaruju solidne rezultate i, ako ništa drugo, redovni su učesnici svih velikih takmičenja. Italija u svojim redovima ima Adrea Pirla, koji je možda i poslednji predstavnik ove fudbalske vrste, dok su Kristijano Ronaldo u Portugalu i Lionel Mesi u Argentini pokazali da i krilni napadači mogu da preuzmu tu ulogu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.