Kosanović: Izbor Ćurčića neće rešiti problem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2014, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosanović: Izbor Ćurčića neće rešiti problem

Trener fudbalskog kluba Novi Pazar Milorad Kosanović izjavio je danas da izbor Radovana Ćurčića za selektora reprezentacije neće rešiti problem i da se Srbija neće kvalifikovati za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

"Čestitam Radovanu na izboru, ali kamo sreće da je sve do selektora. Da je tako, ne bi bilo problema, nađeš dobrog trenera i rešiš stvar. Nećemo se kvalifikovati za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Evropsko prvenstvo, nećemo igrati dobro, a ako organizacija ostane ovakva, propustićemo i Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji", rekao je Kosanović radiju Sto plus.

Dosadašnji selektor mlade fudbalske reprezentacije Radovan Ćurčić imenovan je u utorak za selektora A selekcije. On je na klupi zamenio Holanđanina Dika Advokata, koji je podneo ostavku 15. novembra posle poraza od Danske (1:3), u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj.

U kvalifikacionoj Grupi I Srbija zauzima pretposlednje četvrto mesto sa jednim bodom iz dve utakmice.

Nekadašnji selektor mlade reprezentacije Srbije i Crne Gore ocenio je da srpski fudbal tone sve dublje i da aktuelno rukovodstvo Fudbalskog saveza Srbije (FSS) ne može da spreči njegovo propadanje.

"Strahovito brzo propadamo i to ova garnitura ne može zaustaviti. Način na koji oni vode struku u Savezu, doprineće da budemo još slabiji. Stručni ljudi moraju napraviti program i odrediti kriterijume za izbor na određene funkcije, između ostalog i za trenere svih reprezentativnih selekcija. Ovako, biraju se preko medija i voljom određenih interesnih grupa", rekao je Kosanović.

"Pogledajte spisak selektora od 1993. godine i videćete da su nas vodili treneri koji nikad nisu ništa ozbiljno napravili u karijeri. Počelo je samovoljom nekih koji, nažalost, nisu među živima, nastavilo se sa ostalim predsednicima i traje do danas. Analizom sadašnje strukture zaposlenih trenera u FSS, vidimo da su to sve početnici, počev od najmlađih kategorija, pa do A tima. To je nezamislivo", dodao je on.

Šef stručnog štaba superligaša Novog Pazara naveo je da FSS i klubove vode autokrate i da njima ne odgovaraju oni koji drugačije misle.

"Da bi počeli da hvatamo korak s fudbalskom Evropom, moramo da vratimo znanje, ali mi ga se plašimo i bežimo od njega. Savez i klubove vode autokrate, njima ne trebaju znalci. Oni hoće klimače glavom, koji ne mogu da im se suprotstave, ispoljavajući samovolju i rukovodeći na svoj način, a iznad svega je lični interes", rekao je Kosanović.

On je rekao da je predsednik FSS Tomislav Karadžić samo nastavio putem svojih prethodnika i da srpski fudbal doživljava samo neuspehe.

"Više ne možemo da pobedimo Albaniju, Farska Ostrva, Azerbejdžan, što je rezultat delovanja Saveza u poslednjih 15 godina. Ovo što radi Tole (Tomislav Karadžić) je samo nastavak onoga što je bilo i pre njega. Svako može da napravi iskorak, čak i da postane prvak Evrope, kao Grčka 2004. godine. To ne znači ništa ako nema kontinuiteta, a nama se ponavljaju samo neuspesi", kazao je Kosanović.

Ovaj 63-godišnji stručnjak ocenio je da je uključivanje velikog broja bivših fudbalera u rad FSS i domaćih klubova nanelo veliku štetu ovom sportu, jer, prema njegovim rečima, oni nisu školovani da obavljaju rukovodeće poslove.

"Vodimo se izrekom da fudbal treba dati fudbalerima, mislim da je to pogrešno shvaćeno. Oni treba da rade u fudbalu, ali nikako da rukovode, jer nisu sposobni, nisu obrazovani za tako nešto. Upravo je ta najezda fudbalera u sve organe FSS i klubove nešto što nam je u poslednjih 20 godina donelo mnogo zla", rekao je Kosanović.

Kosanović je izrazio bojazan da nove generacije domaćih trenera, u nedostatku jakih utakmica, neće imati prostora za razvoj.

"Nisam više bitan ja, nije ni Tumba (Ljubiša Tumbaković), kao dvojica poslednjih iz stare generacije koji mogu nešto ozbiljno da rade u ovoj zemlji. Mi smo naše poslove završili. Problem je što oni koji se probijaju neće imati prostora za razvoj. Već ga nemaju, pošto trener ne može da se razvija bez evropskih utakmica", rekao je Kosanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Izbor Ćurčića neće rešiti problem, nećemo otići na EP"

Izvor: Vesti-online.com, 27.Nov.2014

Trener fudbalskog kluba Novi Pazar Milorad Kosanović izjavio je da izbor Radovana Ćurčića za selektora reprezentacije neće rešiti problem i da se Srbija neće kvalifikovati za Evropsko prvenstvo 2016. godine...Dosta mu je nepravde: Milorad Kosanović.. .."Čestitam Radovanu na izboru, ali kamo...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.