KOSTIĆ: Jedva čekam Evropsko prvenstvo u Češkoj

Izvor: Press, 25.Okt.2014, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOSTIĆ: Jedva čekam Evropsko prvenstvo u Češkoj

Junak pobede nad favorizovanom Crvenom furijom u baražu za EP do 21 godine i dalje skoro da i ne može da obuzda emocije rođene u Kadizu, gradu u kojem je viđen novi duh mlade fudbalske Srbije – nepokoran, tvrd, realan i radan
Čudesni rezultat koji je ostvarila fudbalska selekcija naše zemlje u uzrastu do 21 godine nažalost nije dobio pažnju kakvu zaslužuje. Prirodno i logično uspeh Orlića, to jest >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << plasman na EP i to pošto je u baražu nadvladana Španija predvođena Iskom, morao je da krasi naslovne strane i bude udarna medijska vest, ali te su večeri slavu (ne)pravedno ukrali incidenti koji su se dogodili u susretu starijih kolega između Srbije i Albanije.
Orlići, oslabljeni neigranjem čak devet prvotimaca, nakon prvog susreta bez golova, bili su sve, samo ne favoriti na gostovanju u Kadizu. Teška, rovovska borba u kojoj je domaćin dominirao, ali nije koristio šanse završena je pobedom Srbije 2:1 i to golom Filipa Kostića u sudijskoj nadoknadi vremena. Cela akcija, zaključno sa šutem, pokazala je kakav biser imamo. Mladi Kragujevčanin je ovih dana u žiži ne samo zbog učinjenog u Kadizu, već i zbog priče da mu je ponuđen seniorski dres državnog tima Crne Gore.
„Ništa novo ne bih mogao da kažem od onog što ste već videli ovih dana. Čuo sam se sa ljudima iz Fudbalskog saveza Srbije. Sve je pozitivno i u redu. Videćemo šta će biti dalje. Vest sam pročitao u ponedeljak ujutru i od tog trenutka telefon nije prestajao da zvoni. Zovu me prijatelji, novinari i svi ostali da pitaju o čemu se radi. Jedino o čemu i dalje razmišljam je utakmica koju smo dobili u Kadizu i o golu koji sam postigao u finišu. Još sam pod utiskom… Jedva čekam Evropsko prvenstvo u Češkoj“, priča Kostić.
Tvoj pogodak je potvrdio odlazak u Češku.

„Pobeda nad Španijom je nešto najlepše što se moglo desiti svima nama! A posebno meni zbog tog gola u 92. minutu. Zaista, koliko god se trudio, ne mogu da vam opišem taj osećaj ili uporedim sa bilo čim. Tako nešto potrebno je doživeti“

„TO JE REPREZENTACIJA, TO JE SRBIJA“
Kako si pristupio baražu od početka priprema? Prvi meč u Jagodini bez golova i onda je atmosfera bila takva da su se maltene svi oprostili od prolaska na završni turnir?
„Iskreno, baraž smo doživeli teško. Nije lako igrati protiv Španije. I pored svega atmosfera je u našem timu bila vrhunska. Lepo se družimo, radujemo okupljanju. Iskreno, mene nije toliko opterećivao meč u Jagodini, koliko onaj u Kadizu. Iako je po situaciji na terenu trebalo da bude drugačije, ipak smo slavili. Ali fudbal je to, a-ha-ha. U Jagodini smo bili prilično defanzivni i čekali smo njihovu grešku. Imali smo nekoliko situacija za gol, ali je i 0:0 na kraju bilo dobro za nas“.
Otišli ste na revanš…
„Svesni toga da nas u Kadizu čeka potpuno drugačija utakmica. Znao sam da će način igre meni više odgovarati. Protivnik je često napadao i to nam je ostavilo dosta prostora. Španci su puni samopouzdanja, igraju na pas, opasni su, međutim, baš smo se dobro držali. Kako je vreme prolazilo, ulazili su u problem i eto, završilo se najbolje moguće po nas“.
Odigrao si šest utakmica u kvalifikacijama, postigao si dva gola uz tri asistencije?

„Nisam bio starter u svim mečevima. Ulazio sam ili nisam ni igrao. Gledao sam na sve to pozitivno. To je reprezentacija, to je SRBIJA! Potrebno je biti jak i pametan. U funkciji ekipe. Kasnije je sve došlo na svoje. Kao što smo smo uostalom svi videli, a-ha-ha“.
„IMAMO ŠANSE ZA VISOK PLASMAN NA EVROPSKOM PRVENSTVU
reb je 6. novembra, da li je rano prognozirati šanse naše reprezentacije na Prvenstvu Evrope koje se iduće godine od 17. do juna održava u Češkoj? Ko god da bude protivnik, neće biti nimalo jednostavno. Pored domaćina i Srbije, tu su Danska, Engleska, Nemačka, Italija, Portugalija i Švedska.

„Ne bih da zvučin neskromno, ali posle Španije stvarno može da nam „padne“ ko hoće. Ne brinem se nimalo. Znam i uverio sam se u to da možemo da igramo protiv najjačih. Imamo ozbiljne šanse za visok plasman“.
Čestitke su dolazile sigurno sa svih strana, jedna je stigla i vrlo brzo po završetku utakmice od direktora mlađih kategorija reprezentacije Španije koji je došao u vašu svlačionicu?
„Nisam prisustvovao tom događaju pošto sam bio na doping kontroli treći put zaredom. Što i nije bilo baš logično… Krivo mi je što nisam bio tu. Gospodin je održao govor posle kojeg je gorela svlačionica od slavlja i svega… Ali, dobro, nadoknadio sam kasnije propušteno, a-ha-ha…“
Poziv za mladu reprezentaciju dobio si prvi put kada je selektor bio Aleksandar Janković?
„Da, tačno tako. Igrao sam tada za Radnički iz Kragujevca. Kad je stigao poziv, u tom trenutku to je za mene, najiskrenije, bilo nešto neverovatno. Dobio sam brojne savete od Saleta. Ekipa me je odlično prihvatila. I da ne zaboravim još Luku Milivojevića, još jednog momka iz Kragujevca koji je bio u toj generaciji, a-ha-ha“.
Letos si stigao u Štutgart sa kojim imaš ugovor do 2019?
„Štutgart je veliki klub s dobrom tradicijom. Ima fenomenalne navijače. Stvarno sam prezadovoljan. Krenuli smo malo lošije, ali se polako vraćamo. Mislim da ćemo igrati sve bolje“.
Može li kratko poređenje s holandskim prvenstvom, ali i srpskim?
„Sigurno da postoje razlike. U Nemačkoj se radi malo više, igra se brže i to znači da igrač mora baš da bude potpuno spreman. Sezona je duga i naporna. U Holandiji se igra dosta dobar fudbal, forsira se pas-igra, često se brzo stigne do gola. Uglavnom, za mladog igrača najbolja zemlja na svetu. Srbija ima mnogo talentovanih fudbalera, stvarno smo nadareni za fudbal, ali nam nedostaju uslovi za razvoj. Uz to, malo više publike i bilo bi mnogo bolje“

Igrao si protiv moćnog Bajerna?
„Utisci su super. Mislim da igraju najbolji fudbal u ligi“.
Sa druge strane, Dortmund je neočekivano loš, bar po rezultatima.
„Borusija je u krizi, ali mislim da će brzo početi da pobeđuju. Imaju dobar tim sa mnogo zvučnih i poznatih imena“.
Tvoja poslednja utakmica je bila protiv Leverkuzena, stigli ste do preokreta, a ti si zabeležio i prvu asistenciju u Bundesligi?
„Kakva je to utakmica bila! Nikada nisam odigrao čudniju utakmicu, gubili smo sa 3:0,a završena je sa 3:3! A malo je nedostajalno da postignemo i četvrti gol! Ali to je fudbal. Koliko mogu da vidim do sada, Bundesliga je takva da se igra bukvalno do poslednje sekunde i sve je moguće. Nikad se ne zna“.
Kako izgleda život u Štutgartu, poznatom po fudbalu, ali i Mercedesu?
„Grad je prelep. Trenira se baš dosta. Družim se najviše s Vedadom Ibiševićem. Ručak, večera i slično. Mnogo mi je pomogao kad sam došao“.
Kaži nam nešto o Filipu Kostiću, sasvim privatno, ali opet dovoljno da bude dostupno javnosti ? Gde ćeš proslaviti 22. rođendan koji je 1. novembra?
„Mogu vam reći da se radi o jednom normalnom, skromnom i nasmejanom dečku (a-ha-ha) koji uživa u životu i pored mnogobrojnih obaveza nekako pronalazi vremena za sve. Trudi se da svaki dan iskoristi maksimalno. Kao i da materijalizuje svoje ambicije. A rođendan? Proslaviću u Štutgartu u krugu prijatelja, porodice. To veče ovde će pevati Aca Lukas i Ceca, pa ću verovatno biti tamo“ rekao je Kostić.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.