EURO 2016: Čeka nas luda noć! Dobro, ne nas...

Izvor: Mondo, 13.Okt.2015, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EURO 2016: Čeka nas luda noć! Dobro, ne nas...

Možemo samo da zavidimo komšijama na tremi i nervozi koju osećaju ovog utorka. Večeras je konačan rasplet u kvalifikacijama za EURO i biće ludo, sigurno!

Jedan od konačnih epiloga na putu ka Evropskom prvenstvu u Francuskoj može da bude sledeći: Da od naših komšija ne odu samo Bugari, Makedonci i Crnogorci.

Uz nas, naravno...

Albanija je već tamo, a na sceni je večeras Hrvatska >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i Bosna i Hercegovina.

U danu koji će kulminirati dramatičnim mečevima na raznim stranama, drhtaće čak i naše severne komšije Mađari, čiji fudbaleri uopšte neće biti na terenu.

Evo svih mogućih raspleta u grupama A, B i H!

GRUPA A

Svi u 20.45

Letonija – Kazahstan

Holandija – Češka Republika

Turska – Island

TABELA: Island 20, Češka 19, Turska 15, Holandija 13, Letonija 5, Kazahstan 2.

Nakon što je Valerijs Šabala šokirao 70 i više miliona Turaka u Konji i u 91. minutu postigao gol za Turska – Letonija 1:1, činilo se da će se očajni Holanđani ipak nekako uspeti da se domognu trećeg mesta.

KO SE PLASIRAO?

Ovim redosledom, plasman na EURO izborile su reprezentacije (u zagradi broj učešća do sada): Francuska (8), Engleska (8), Češka (8), Island (0), Austrija (1), Severna Irska (0), Portugalija (6), Španija (9), Švajcarska (3), Italija (8), Belgija (4), Vels (0), Rumunija (4), Albanija (0), Nemačka (11), Poljska (2), Rusija (10), Slovačka (0)...

Ali, pobedama od 3:0 upravo nad Holandijom u Konji, odnosno Češkom od 0:2 u Pragu, ekipa Fatiha Terima došla je nadomak trećeg mesta u grupi u kojoj su hrabri Islanđani napravili prvorazrednu senzaciju, a Česi potvrdili da su majstori za kvalifikacije.

Međutim, Turci večeras protiv Islanđana neće igrati samo da odbiju poslednji napad Holandije, koja čeka Češku, već i da probaju da izbegnu baraž i odu na EURO kao najbolja treća reprezentacija.

Kako? Kako kada na tabeli najboljih trećih ekipa Mađarska sa osam mečeva koji se računaju ima 15 bodova, a Turska sa sedam mečeva 9? Pa, ovako...

Ukoliko Turci pobede Island, u isto vreme Kazahstan pobedi Letoniju i potisne je na poslednje mesto u grupi, tada se Turskoj brišu rezultati ostvareni sa Letoncima, a u tabelu najboljih trećih ekipa upisuju rezultati ostvareni sa Kazahstanom (protiv kojeg imaju maksimalnih 6 bodova, dok su protiv Letonaca osvojili samo 2).

Turci će prvo gledati da pobede Island, kako ih ne bi zanimao rezultat iz Amsterdama, a tek onda će se raspitivati šta je bilo u Rigi. Za Mađare ja najvažnije da Letonija ne izgubi, jer u suprotnom oni nikako ne mogu da završe ispod Turske na tabeli najboljih trećeplasiranih timova.

A, Holanđani? Na kraju jednog od najlošijih ciklusa kvalifikacija u svojoj istoriji, oni će morati da pobede Čehe i dočekaju novi podvig Islanda, koji rasterećen putuje u Konju. U slučaju istog broja bodova (remi u Amsterdamu, dvojka u Konji), opet bi u baraž otišla Turska, koja je bolja od Holandije u međusobnim duelima.

Holanđani nikako ne mogu da naude Mađarskoj, koja trenutno "ide" direktno na EURO.

GRUPA B

Svi u 20.45

Belgija – Izrael

Kipar – Bosna i Hercegovina

Vels – Andora

TABELA: Belgija 20, Vels 18, BiH 14, Izrael 13, Kipar 12, Andora 0.

KO IDE SIGURNO U BARAŽ?

Sigurni učesnici baraža za plasman na Evropsko prvenstvo, bez obzira na rasplet u večerašnjim mečevima, su: Danska, Republika Irska, Slovenija, Švedska i Ukrajina. Žreb je 18. oktobra, nosioci će biti određeni na osnovu UEFA koeficijenta tj. rang liste, a utakmice će biti odigrane od 12. do 18. novembra.

U Grupi B stvari su takođe zapetljane, ali bez uticaja na ostale grupe...

Stvar mogu maksimalno da pojednostave naše komšije, koje su pre tri dana u dramatičnoj utakmici nekako savladale Vels (junak je bio Milan Đurić) i zadržale "pol poziciju" u borbi za baraž.

Ukoliko Bosna i Hercegovina pobedi Kipar kao gost, sigurno ide u doigravanje za EURO, a remi bi ih odveo dalje u slučaju da Izrael ne pobedi Belgiju kao gost. Šansu vide i Kiprani, koji bi pobedom nad BiH, uz bar remi na meču Belgija – Izrael, sa pretposlednje pozicije u grupi otišao pravo u – baraž!

GRUPA H

Svi u 20.45

Bugarska – Azerbejdžan

Italija – Norveška

Malta – Hrvatska

TABELA: Italija 21, Norveška 19, Hrvatska (-1 bod) 17, Bugarska 8, Azerbejdžan 6, Malta 2.

U grupi u kojoj će Italijani večeras, kao sigurni učesnici EURO 2016, igrati za jubilarnu 50. utakmicu u kvalifikacijama u kojoj neće doživeti poraz (!?), pitanje je samo ko će uz njih direktno dalje, a ko u baraž.

I tu nema mnogo matematike. Hrvatska mora da pobedi Maltu, što je sasvim izvesno, i da sačeka ishod iz Rima:

a) pobeda Italije - Hrvatska ide dalje direktno;

b) remi – Hrvatska ide dalje direktno (Hrv – Nor 5:1 u Zagrebu, Nor – Hrv 2:0 u Oslu);

c) poraz Italije – Norveška ide dalje direktno

TABELA TREĆEPLASIRANIH

1. Mađarska 15

*************************

2. Hrvatska 14

3. Ukrajina 13

4. Danska 12

5. Švedska 12

6. Republika Irska 12

7. Slovenija 10

8. Turska (-1) 9

9. Bosna i Hercegovina (-1) 8

LISTA STRELACA

Robert Levandovski (Poljska) 13

Tomas Miler (Nemačka) 9

Artjom Dzjuba (Rusija) 8

Zlatan Ibrahimović (Švedska) 8

Mark Janko (Austrija) 7

Edin Džeko (BiH) 7

Vejn Runi (Engleska) 7

Kajl Laferti (S. Irska) 7

Stiven Flečer (Škotska) 7

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.