Život migranata u Bujanovcu, razmena kuvarskih umeća

Izvor: RTS, 22.Okt.2016, 08:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život migranata u Bujanovcu, razmena kuvarskih umeća

Od prošlog septembra, više od 700.000 izbeglica i migranata prošlo je kroz Šid. Tamo ih je sada oko dve hiljade. U Bujanovcu je aktiviran novi, privremeni Prihvatni centar, u koji je iz Centra u Preševu prebačeno 186 migranata, uglavnom žena i dece. Posle ulaganja Delegacije EU od 340.000 evra u rekonstrukciju i opremanje, Centar u Bujanovcu sada je najsavremenije opremljen centar u Srbiji.
Hranu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u trpezariji, tri puta dnevno, dele i migranti. Spođumaj iz Avganistana javila se da pomogne, prošla je pregled i dobila sanitarnu knjižicu.

"Volim što pomažem drugim izbeglicama, zadovoljna sam što to mogu", kaže Spođumaj. 
Obroke finansijski obezbeđuju "Karitas" i SOS dečja sela, a pripremaju žene iz socijalnog preduzeća Tradicija juga, samohrane majke.
"Imali smo dva kuvara iz Sirije koji su ostavili recepte i podučili naše žene i sad kuvaju po njihovim receptima", kaže Ljubinka Milovanović iz NVO "Životna pomoć".
Ne pomažu samo u trpezariji, uključeni su u održavanje higijene, brinu o najmlađim privremenim stanovnicima Centra. Said iz Avganistana govori šest jezika, zadužen je za komunikaciju i zabavu. I srpski je počeo da uči, preko pesama.
Iz Centra u Preševu prebačeni su Bujanovac, od 186 migranata iz Avganistana, Srije, Iraka i Pakistana stodesetoro je dece. Trinaest maloletnika je bez pratnje odraslih.
"Postoje organizacije koje brinu o njima, ovde su dovedeni sa ciljem da se lakše uključe u normalan život, zajedno sa porodicama", kaže Nemanja Božović iz Komesarijata za izbeglice i migracije.
Svaka porodica ima svoju sobu, sa po četiri, osam ili 12 kreveta. Obezbeđeno je grejanje, uređeno dečje iralište, vrtić, ambulanta.
"Zadovoljni smo uslovima ovde i što nam je cela porodica na jednom mestu, ovo je sada naša druga kuća", kaže Nešad, iz Iraka.
Zgrada nekadašnje fabrike akumulatora "Svetlost" rekonstruisana je novcem Evropske unije, može da primi 250 osoba. U Prihvatnom Centru u Preševu sada ima još 840 migranata.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.