Žbogar: Strah da se ZSO ne pretvori u Republiku Srpsku

Izvor: Blic, 05.Maj.2015, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žbogar: Strah da se ZSO ne pretvori u Republiku Srpsku

Specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da, kroz dogovor u Briselu, treba naći način da Zajednica srpskih opština (ZSO) bude formirana u skladu sa zakonima Kosova, a u isto vreme da kod Srba stvori osećaj protivteže za integraciju.

Žbogar naglašava da iz Briselskog sporazuma proističu četiri oblasti koje će regulisati ZSO - obrazovanje, zdravstvo, ekonomski razvoj i ruralno i urbano >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << planiranje.

- To su jasno naglašena područja koje će nadgledati Zajednica. ZSO je potrebna srpskoj zajednici da bi se osećala lagodnije sa integracijom koja se vrši kroz Briselski sporazum - rekao je Žbogar u emisiji "Razgovor" na RTK 2.

Na drugoj strani, dodao je on, vidimo i nervozu kosovske strane da se Zajednica ne pretvori u Republiku Srpsku i to niko neće.

- Znam i to, da mi nećemo Republiku Srpsku, jer to vodi u probleme unutrašnjeg funkcionisanja jedne zajednice. Kroz dogovor u Briselu treba naći način da zajednica bude formirana u skladu sa zakonima, a u isto vreme da ima mogućnost da nadgleda ova četiri područja i da kod Srba stvori osećaj protiv teže za integraciju - rekao je Žbogar.

Govoreći o Specijanom sudu i istragama o zločinima u vreme i posle konflikta, on je rekao da je to uslov za normalizaciju odnosa na Kosovu, ali i dodao da je formiranje suda istvoremeno "najteža stvar za Kosovo".

- Nadam se da će Skupština Kosova izglasati ustavne promene, kako bi se rasčistile sve optužbe koje vise nad Kosovom i da umesto Kosova, koje je talac tih optužbi, pojedinci preuzmu odgovornost, tako da mislim da je formiranje Specijalnog suda za ratne zločine značajan korak u normalizaciji odnosa - rekao je Žbogar.

Objašnjava da je na pregovaračima, koji će ušestvovati u izradi Nacrta zakona o sudu ovih dana, da li će u pravni tim biti uključene i kosovske sudije.

Ali ovaj sud, istakao je Žbogar, mora da bude kredibilan i zato je predlog da sedište suda bude van Kosova i da svi tužioci i sudije budu iz međunarodne zajednice.

- Mislim da ne postoji poverenje u kosovsko pravosuđe. S obzirom na to da su optužbe izuzetno jake, sud mora da bude kredibilan ne samo nama i Kosovu, već i medjunarodnoj zajednici, a da to bude, može samo ako ga čine međunarodni službenici, prvenstveno zbog svedoka i poverenja svedoka u taj sud jer tako mogu saradjivati sa sudom bez straha da će se im se nešto dogoditi“ - ocenio je Žbogar.

On tvrdi da Evropska unija ne uslovljava Srbiju Kosovom i dodaje da "zemlje članice EU traže od Srbije poštovanje sporazuma iz aprila 2013., kako bi se otvorila prva poglavlja o pristupu, a onda i normalizaciju odnosa sa Kosovom.

- U svim do sada usvojenim zaključcima stoji, da ni jedna ni druga strana ne smeju da sprečavaju drugoj strani evropski put - kazao je Žbogar.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Žbogar: Zajednicu opština u skladu sa zakonima Kosova

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Maj.2015

Specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da, kroz dogovor u Briselu, treba naći način da Zajednica srpskih opština (ZSO) bude formirana u skladu sa zakonima Kosova, a u isto vrijeme da kod Srba stvori osećaj protivteže za integraciju...Žbogar naglašava da iz Briselskog sporazuma...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.