Završeno polaganje podmorskog kabla između Italije i Crne Gore

Izvor: RTS, 04.Dec.2016, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završeno polaganje podmorskog kabla između Italije i Crne Gore

Polaganje podmorskog energetskog kabla između Italije i Crne Gore sa rta Jaz ka Italiji završeno je u subotu, saznaje "Pobjeda", prenosi TV Crne Gore.
Kada kompletan projekat bude gotov, Crna Gora će biti u središtu energetskih tokova povezujući se sa energetskim sistemom Italije i Zapadne Evrope, čime će postati energetska spona Zapadnog Balkana sa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropskom unijom (EU).

Polaganje podmorskog kabla, dugog 157 kilometara, sa crnogorske strane je počelo 20. novembra. Poslednji metri kabla položeni su juče oko 13 sati, potvrđeno je Pobjedi iz izvora bliskih kompaniji "Terna".
Kabl se polagao sa broda "Skarerak" norveške kompanije "Neksans", koji je specijalizovan za polaganje kabla. Podmorski kabl, čija ukupna dužina između Peskare i rta Jaz iznosi 455 kilometara, sastoji se iz tri dela.
Italijanska kompanija "Terna" od italijanske obale već je položila 136 kilometara kabla početkom prethodne godine, a nakon završetka polaganja sa crnogorske strane, u januaru naredne godine, kreće se sa polaganjem trase kabla koja će povezati ta dva dela kabla.

Početkom naredne godine trebao bi da bude položen kompletan podmorski kabl između Italije i Crne Gore, dok bi projekat energetskog povezivanja trebalo da bude završen krajem 2018. godine.
Najavljeno je da će se istovremeno i paralelno sa energetskim položiti i optički kabl za telekomunikacione veze.
Iz Vlade Crne Gore ranije je saopšteno da će nakon puštanja u pogon podmorskog kabla biti obezbeđeni i značajni prihodi za Crnu Goru po osnovu udela CGES-a u ukupnom kapacitetu kabla – 20 odsto od instaliranih hiljadu Megavati.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.