Zaštititi domaću proizvodnju

Izvor: Cafe.ba, 06.Maj.2015, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštititi domaću proizvodnju

- Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković očekuje da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH uskoro preduzeti mjere zaštite domaće proizvodnje.

Marinković je istakao da je osnovni problem poljoprivredne proizvodnje u BiH prekomjeran i nekontrolisan uvoz, te da zbog nedostatka sredstava u budžetu za poljoprivredu ne mogu biti konkurenti proizvodima koji dolaze iz zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << EU.

"Smatramo da je rješenje problema na nivou institucija BiH, prevashodno Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u čijoj je to nadležnosti", rekao je Marinković Srni.

On kaže da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske dijelom preuzelo obavezu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i pripremilo prijedlog seta mjera da bi se zaštitila domaća proizvodnja.

Mariković je naveo da ove mjere, koje su utvrđene u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačima i udruženjima, treba uvesti na granicama da bi se zaštitila domaća proizvodnja, što je u nadležnosti institucija BiH.

"Očekujemo da ćemo uskoro imati neke konkretne mjere i glas od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, te preduzete mjere od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH", rekao je Marinković.

On je istakao da je neophodna sveopšta kontrola granica i uvođenje zaštitnih mjera i prelevmana u skladu sa CEFTA sporazumom, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i drugim sporazumima koji su na snazi, a čije je potpisnik BiH.

Prema njegovim riječima, domaći pljoprivrednici ne mogu da nose sa konkurencijom iz EU, koja dobija mnogo veće subvencije u odnosu.

On podsjeća da je Savez predlagao uvođenje prelevmana, koji bi se isplaćivali u iznosu razlike između domaćih i subvencija kojima su nagrađeni proizvodi koji dolaze iz EU.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Marinković: Zaštititi domaću proizvodnju

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Maj.2015

ŠAMAC - Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković očekuje da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH uskoro preduzeti mjere zaštite domaće proizvodnje...Marinković je istakao da je osnovni problem poljoprivredne proizvodnje...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.