Zapadni Balkan na listi sigurnih zemalja

Izvor: RTS, 30.Apr.2016, 07:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapadni Balkan na listi "sigurnih zemalja"

Evropski parlament je započeo proceduru stvaranja zajedničke, evropske liste "sigurnih" zemalja svoga susedstva, gde bi trebalo da se nađe sedam država, odnosno celi region Zapadnog Balkana i Turska.
To praktično znači da svi oni koji u EU traže azil, a dolaze iz tih država, po evropskoj listi, kada se usvoji, gube šansu da azil i dobiju.
To bi, nadaju se u parlametu, trebalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << donekle smanji pritisak tražilaca azila i Evropi da priliku da se bavi slučajevima gde je njena pomoć zaista potrebna.
Usred migrantske krize, na koju dosadašnji odgovori Unije nisu pokazali rezultate, u Evropskom parlametu su se dosetili da Evropa do sada nije uspela ni da napravi zajedničku listu "sigurnih" zemlja, a tu su evropsku kakofoniju zakona i pravila do sada uspešno koristili i migranti iz regiona Zapadnog Balkana, prenosi Glas Amerike.
Prema podacima Fronteksa, samo prošle godine i samo sa Kosova, u Uniju je, tražeći azil došlo oko 24.000 ljudi.
U svakom slučaju, Komitet za pravdu i građanske slobode Evropskog parlamenta je pokrenuo inicijativu koja bi trebalo da se okonča stvaranjem zajedničke, evropske liste "sigurnih" zemalja, na kojoj bi se našle sve države regiona i Turska, navodi Glas Amerike.
Inicijativa stvaranja evropske liste "sigurnih" zemalja je tek u začetku i očekuje se još dosta polemike ko i kako ispunjava kriterijume za uvrštavanje na tu listu, koja se iz današnje perspektive ipak čini neophodnom ukoliko Evropljani žele da zajedničke probleme rešavaju na zajednički način, prenosi Glas Amerike.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Zapadni Balkan "siguran", male šanse za dobijanje azila

Izvor: N1 televizija, 30.Apr.2016

Evropski parlament je započeo proceduru stvaranja zajedničke, evropske liste "sigurnih" zemalja svoga susedstva, gde bi trebalo da se nađe sedam država, odnosno celi region Zapadnog Balkana i Turska...To praktično znači da svi oni koji u EU traže azil, a dolaze iz tih država, po evropskoj listi,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.