Žale se EU zbog puta Beograd-Jadran

Izvor: B92, 17.Sep.2014, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žale se EU zbog puta Beograd-Jadran

Zbog ugroženosti životne sredine i oštećenih puteva stanovnici 9 sela takovskog kraja odlučili su da podnesu žalbu EU zbog gradnje autoputa Beograd-Južni Jadran

Ovu deonicu budućeg Koriodora 11 gradi azerbejdžanska firma "Az Virt" protiv koje su meštani u Beršićima proteklih meseci organizovali proteste, blokade, pisali pisma nadležnim organima, a danas su odlučili da se obrate Saobraćajnoj inspekciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU u Briselu.

Miladin Solujić, koji je čitav radni vek proveo u Francuskoj, izabran je od meštana da ih zastupa u ovom sporu, a za agenciju Beta je izjavio da je dat rok od nedelju dana da se to reši, jer im je ugrožen život i opstanak na ovom području.

"Skoro dve godine živimo u oblacima prašine, teški kamioni razvališe nam sve puteve, a o neprekidnoj buci da ne govorimo i niko da nam pomogne i zaštiti, a u EU takav rad bi istog trenutka bio stopiran i kažnjen", kazao je Solujić.

On je naveo da je najviše ugrožen regionalni put Gornji Milanovac - Požega preko Pranjana, kao i deo od Beršića do Takova gde kamioni prevlače kamen, čija je tonaža ograničena na 44 tone, a oni su teški više od 53, što su pokazala povremena merenja.

Predsednik Mesne zajednice Beršića Radomir Tadić je izjavio da niko nije protiv izgradnje auto-puta, već se samo zahtevaju uslovi za normalan život jer se od prašine suše biljke.

Na zahtev novinara od Koridora Srbije, kao investitora, stigao je odgovor da je sa "Az Virtom" potpisan ugovor o izgradnji "u skladu sa tehničkim standardima, zakona o izgradnji i zaštiti žvotne sredine".

Nabrojane su sve obaveze izvođača, od održavanja lokalnih puteva do zaštite životne sredine, ali se to na ovom delu ne poštuje niti tonadležne isnpekcije kontrolišu. Koridori saopštavaju da se radovi nastavljaju punim intenzitetom kako bi se iskoristile povoljne vremenske prilike i ispoštovao očekivani rok završetka deonice - 25. avgust 2016. godine.

Meštani su rešeni da sada istraju do kraja i da se njihov glas čuje i u Briselu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Građani se žale EU zbog autoputa u Gornjem Milanovcu

Izvor: Blic, 17.Sep.2014

Zbog ugroženosti životne sredine i oštećenih lokalnih i regionalnih puteva stanovnici devet sela takovskog kraja odlučili su danas da podnesu žalbu EU zbog izgradnje autoputa Beograd - Južni Jadran...Ovu deonicu budućeg Koridora 11 gradi azerbejdžanska firma "Az Virt" protiv koje su meštani...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.