Za fakultete EU dala 30 miliona evra

Izvor: BKTV News, 31.Okt.2014, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za fakultete EU dala 30 miliona evra

Donacijom Evropske unije od 30 miliona evra poboljšana je infrastruktura na 27 državnih fakulteta u Srbiji.

Ovo je danas rečeno na predstavljanju rezultata projekta „Unapređenje infrastrukture visokoškolskih ustanova“ (HETIP) danas u Beogradu.
„Na nekima je izvršena sanacija, dok su na drugima obnovljene čitave laboratorije. Stigla je brojna oprema koja omogućava našim studentima i naučnicima da se ukljuce u svetske obrazovne tokove“, izjavio je ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << prosvete Srđan Verbić na svečanosti u zgradi Rektorata UB.
Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport izrazio je posebno zadovoljstvo zbog toga što je zgrada Rektorata u Beogradu obnovljena prema standardima koji su predviđeni za spomenike kulture i u nju ugrađen lift prilagođen potrebama osoba sa invaliditetom.
Davenport je podsetio da od sutra počinje rad nova Evropska komisija, i ocenio da je to „velika prilika“ za ubrzanje evropskih integracija i proširenja Evropske unije.
Njemu je rektor UB Vladimir Bumbaširević uručio zahvalnicu u ime svih pet državnih univerziteta u državi čiji su fakulteti obuhvaćeni projektom HETIP.
On je kazao da su u okviru projekta, pored zgrade rektorata, rekonstruisane zgrade Botaničke bašte, Poljoprivrednog i Tehničkog fakulteta i nabavljena oprema za više fakulteta u vrednosti od oko osam miliona evra.
„Sve ovo će sigurno doprineti daljem unaređenju nastave i doprineti većem kvalitetu i većoj kompetitivnosti Univerziteta u Beogradu u evropskom prostoru visokog obrazovanja i istraživanja“, istakao je on.
Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da rezultati HETIP projekta predstavljaju „konkretnu dobit“ koju građani očekuju da vide od približavanja Srbije Evropskoj uniji.
U okviru projekta, EU je uložila milion evra za nabavku savremene opreme na Fakultetu za fiziku u Beogradu, a studenti fizike, astrofizike i meteorologije obavljaće vežbe i praktičnu obuku u istim uslovima kao i njihovi vršnjaci u drugim evropskim zemljama.
Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu od decembra 2014. nastavni prostor biće povećan za 2.000 kvadratnih metara, a novi prostor, izgrađen sa 1,3 miliona evra, obuhvata učionice i kabinete za praktičnu obuku, kabinete za nastavnike, novu centralnu čitaonicu i prostorije za novu centralnu biblioteku.
Kroz HETIP Evropska unija izdvojila je 800.000 evra za Medicinski fakultet u Nišu, gde je opremljena Laboratorija za funkcionalnu genomiku i proteomiku, sofisticiranom digitalnom opremom koju sada koriste naučnici i istraživači.
U izgradnji je i nova zgrada Šumarskog fakulteta, na planini Goč kod Kraljeva, za koju je Evropska unija donirala milion evra za izgradnju novog nastavnog kompleksa, a od tog iznosa oko 200.000 evra biće uloženo u nabavku najsavremenije naučne i nastavne opreme.
Izvor: tanjug
The post Za fakultete EU dala 30 miliona evra appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.