Vučić zagrmeo! Srbiji je prioritet Kosovo, a ne ova stvar koju zahteva Evropska unija!

Izvor: BKTV News, 12.Avg.2017, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić zagrmeo! Srbiji je prioritet Kosovo, a ne ova stvar koju zahteva Evropska unija!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne deli stav predsedavajućeg spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta i izvestioca za Srbiju Dejvida Mekalistera da je za Evropsku uniju vladavina prava ključna oblast za napredak Srbije na putu ka članstvu.

"Ključno pitanje je Kosovo, a drugo ključno je odnos Srbije prema Rusiji, a ne vladavina prava, mada zapadni političari to uvek "izvuku", rekao je Vučić novinarima u zajedničkom obraćanju >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << posle razgovora sa Mekalisterom i ukazao da, recimo, niko iz EU ne pita ko će, na primer, biti šef Agencije za borbu protiv korupcije.

Italijanski mediji: Vučić pokreće dijalog o Kosovu, Crkva kaže stop!

Predsednik Srbije je, odgovarajući na pitanje šta ga najviše brine po pitanju vladavine prava, rekao da su ključne oblasti na putu ka EU tiču Kosova i Metohije, potom spoljne politike i tek potom vladavine prava, a da ga "glava najviše boli" po pitanju odnosa Beograda i Prištine.

"Samo Srbija ima Poglavlje 35. Zato je i važan naš interni dijalog o Kosovu i Metohiji, jer, dok nema napretka u odnosima po tom pitanju, nema napretka na putu ka EU", rekao je Vučić.

FOTO: Tanjug

"Niko nas ne pita ko će biti šef Agencije za borbu protiv korupcije", primetio je predsednik, nastojeći da ilustruje ocenu da nije vladavina prava ta koja se vidi kao ključna za napredak Srbije ka EU.

Podsetio je da neke zemlje članice EU , naročito 2007, poput Bugarske i Rumunije, nisu bile spremnije za članstvo nego što je to sada Srbija.

"Ali, to je stvar EU", rekao je i istakao:

"Ja, međutim, ne vidim drugi put za Srbiju do puta u Evropsku uniju", zaključio je Vučić.

Mekalister je, odgovarajući pre toga na pitanja novinara, rekao da je njegov stav jasan - kada je zemlja spremna, tada može da se pridruži Evropskoj uniji, te da od Srbije zavisi kakav će napredak učiniti u narednim godinama.

"Nije tajna da bih želeo da vidim Srbiju pre, a ne kasnije u EU i imam dosta kolega koje tako misle. Ali, i dalje preostaje da se još neki posao uradi, naročito u vezi sa vladavinom prava i borbom protiv korupcije. Ima veoma važnih stavki koje sam izneo u izveštaju i vaša vlada zna šta je po sredi", rekao je Mekalister.

On je takođe rekao da bi želeo da se otvori što pre još više poglavlja, jer Srbija dobro napreduje, ali i da je na državama članicama da odluče da li će se nova poglavlja otvarati.

FOTO: Tanjug

„Moj stav je da, ako Srbija naporno radi, dostiže ciljeve, treba otvarati nova poglavlja, jer svako poglavlje predstavlja signal da je EU ozbiljna u svojoj nameri prema zemljama regiona", objasnio je Mekalister.

Mekalister je istakao da ne može da da datum, kad je reč o priključenju Srbije Evropskoj uniji, ali je obećao svaku podršku za nastavak dobrog posla u Sbriji, navodeći da se nada da će naša zemlja još nekoliko poglavlja uskoro otvoriti i da će se priključiti kada zatvori svih 35 poglavlja.

On je poručio da treba nastaviti sa reformama, te da će se Srbija priključiti EU kada zatvori svih 35 poglavlja.

"Kad je reč o vremenskom okviru... Znate, zemlja koja je u Evropi i koja ima fundamentalne evropske vrednosti i koja je spremna da se upusti u komplikovan proces pregovora, može da se priključi EU. Srbija se nalazi u sred tog procesa pristupanja", rekao je Mekalister. "Srbija dobro stoji", primetio je Mekalister i istakao da je pročitao i govor nove premijerke prilikom preuzimanja dužnosti, te sa velikim interesovanjem slušao šta je govorio predsednik Vučić danas.

"Vučić je jak, ali je Kosovo slabo!"

„Situacija je zaista dobra i to je dobro po zemlju i građane. Srbija ima suficit u svom budžetu i to je ogroman uspeh. Želeo bih da pozovemo predsednika vlade i druge da nastave putem ekonomskih reformi, konsolidacije budžeta, zato što na duge staze to vodi ka održivom razvoju i rezultati postaju vidljivi. Srbija je jasno posvećena evropskoj integraciji i ona je na putu ka članstvu EU", istrakao je Mekalister podsećajući da je do sada 10 poglavlja otvoreno, a dva privremeno zatvorena.

Izrazio je uverenje da je politička i ekonomska stabilnost u ovom delu Evrope od suštinskog značaja za ceo kontingent.

FOTO: Tanjug

Kazao je da Crna Gora i Srbija prednjače na putu u EU, ali da veruje da će sve zemlje regiona imati evropsku budućnost.

Zahvalio se predsedniku Vučiću i za napore koje je ulagao s tim u vezi i za vreme vođenja vlade, ponovivši da je Srbija na dobrom putu, ali da još ima puno posla pred sobom.

Rekao je da predsednik i vlada to znaju, ali da mogu očekivati političku podršku od država članica EU, Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

"Srbija želi jasne poruke da EU računa na Srbiju", rekao je Vučić.

Srpski predsednik je novinarima preneo da je prethodno sa svojim gostom razgovarao o svim važnim pitanjima: o evropskoj perspektivi Srbije, šta je neophodno da Srbija uradi, zatim o svim teškim temama o internom dijalogu koji je pokrenuo za KiM, kao I o nečemu što je od izuzetnog značaja - integraciji celog regiona I međusobnim odnosima u regionu.

Razgovarao je, kaže, sa Mekalisterom i o ekonomskom napretku Srbije.

"Jedna od stvari gde nema dileme je da je Srbija na dobrom putu, da imamo suficit od 500 miliona evra, bez velikih privatizacija, što smo imali samo 2005, ali to tada nije bilo realno zbog svih velikih privatizacija", rekao je predsednik Vučić.

Predsednik je rekao I da je Mekalisteru preneo da je u vakom slučaju Srbija čvrsto na evropskom putu, da Srbija želi trajna rešenja, da ne želimo da držimo zamrznute konflikte, koji nisu od juče nego od pre više godina i vekova.

"Dobro sam razumeo sve ono što Evropa zamera Srbiji, o stanju u pavosuđu i vladavini prava i rekao sam šta činimo da stvri po tom pitanju promenimo. Još mnogo stvari po tim pitanjima je ostalo da uradimo i verujem da ćemo u narednom period to ostvariti", naveo je Vučić.

Razgovarali su, istakao je, još o mnogim pitanjima o kojima, kako je rekao, ne bi da govori u ovom treutku, a neka od njih se tiču samog regiona.

"Verujem da te probleme možemo da prevaziđemo da će Srbija I region ostati u miru I stabilni I da se pohvalimo sa svojim progresom koji će biti ubrzan, po pitanju rasta i nezaposlenosti", kazao je Vučić.

Predsednik je Mekalisteru preneo koliko smo zahvalni na investicijama iz evropskih zemalja:

"Mi bez toga ne teško bismo mogli da vidimo bolju budućnost i ne bismo mogli mladima da obezbedimo posao", naveo je predsednik i istakao:

"Ono što želimo su jasne poruke da EU računa na Srbiju I da je naša želja da bude deo EU, kao I da to nije jednostrana, puka I prazna želja, već da je to treba da bude želja i većina članica EU".

FOTO: Tanjug

Predsednik je istakao da je Mekalister iskreni prijatelj naše zemlje koji se, kako je rekao, trudi da objektivno sagledava stvari I nije od onih koji sluša samo jednu stranu. Vučić je zahvalio Mekalisteru na pomoći da se sačini objektivna I konstruktiva rezolucija o napretku Srbije, kao I na, kako je rekao, korektom pristupu I ličnom doprinosu da ta Rezoucija bude oslobođenja različitih bilateralnih pitanja.

„Imam čast da sam od februara predsedavajući Komiteta za spoljna pitanja EP, ali ostao sam izvestilac za Srbiju, zato što želim da pokažem svoju ličnu posvećenost i uključenost u buduća dešavanja u vašoj velikoj zemlji kada je reč o evropskoj porodici naroda", poručio je on.

Podsetio je da je njegov izveštaj dobio široku podršku u EU, te da, iako se stranke ne slažu o nekim pitanjima, velika većina poslanika bez obzira iz kog su dela Unije, žele da daju političku podršku Srbiji.

„Svaki put kada dođem u Srbiju pažljivo poslušam i uvek naučim nove stavri.

Poredio sam Srbiju sa slagalicom od hiljada delova, a posle svake posete imam nove delove da sklopim", objasnio je on.

Rekao je da kao Nemac ima veliko poštovanje prema Srbiji i njenoj istoriji, dodajući da je istorija regiona veoma komplikovana.

Dodao je i da je nemačka kancelarka Angela Merkel posvećena dešavanjima na Balkanu i da želi političku stabilnost i mir u regionu.

Posebno je pohvalio predsednika Vučića za njegovu politiku stabilizacije, pomirenja, razgovora sa susedima, u nastojanju da pokuša da prevaziđe razlike i duboke podele, koje su donele toliko tužnih stvari.

Kazao je da je danas imao odlične razgovore sa Vučićem, šefom diplomatije Ivicom Dačićem i ambasadorom Anom Hrustanović, dodajući da je proteklih godina upoznao Srbiju i zaista počeo da je voli, te da se Srbija uvek može pouzdati u njega da će je podržavati.

„Zbog toga predsedniče, hajde da nastavimo našu saradnju", rekao je on dodajući da bi Srbija bez EU bila nepotpuna.

Najavio je da će za dve nedelje ponovo doći, u zvaničnu posetu Srbiji, kada će imati susrete sa predstavnicima vlade i parlamenta.

FOTO: Tanjug

Rekao je da mu, posle tri godine, pomalo nedostaje dnevna doza srpske politike.

Osvrnuo se i na otvranje robne kuće Ikea u Beogradu, rekavši da to pokazuje da se Srbija korak po korak sve više integriše u evropska i međunarodna tržišta.

Vučić: Ne planiram odmor, iako bi svi da me se oslobode

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da nije planirao da ide na odmor, dodajući da ima dosta vremena da se odmara i čita.

On je, na konferenciji za štampu, posle razgovora sa predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, rekao da je imao više vremena da čita i prethodnih dana.

„U popodnevnim satima nemam koga da srećem. Ne dolaze gosti iz inostranstva, a malo ko je i u zemlji. Sve obaveze završavam od 7 do 16, najduže 17 časova. Imam dosta vremena da se odmaram i nisam ništa posebno planirao“, rekao je on odgovarajući na pitanje da li planira da ode na odmor.

„Znam da bi svi da me se oslobode“, dodao je Vučić u šali.

"Radi se na mojoj poseti Sarajevu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se ovih dana radi na njegovoj poseti BIH, na poziv predsedavajućeg Predsedništva BiH, da te da je uvek raspoložen za razgovore u Sarajevu, jer je to prilika da se reafirmiše politika mira i stabilnosti i dobrih odnosa.

"Za mene je ovo prilika da reafirmišemo politiku mira i stabilnosti, dobrih odnosa, jer čini mi se da je to jedna od stvari koju moramo da uradimo na najbolji mogući način da bismo stablnost i mir mogli da sačivamo", rekao je Vučić odgovrajući na pitanje novinara,.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsedavajućim spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta i izvestiocem za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, Vučić je naveo da će uskoro biti poznate sve informacije o toj poseti.

"Ne idemo u Guču, Mekalisteru žao"

redsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ipak neće otići danas u Guču sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, što se moglo pročitati u medijima poslednjih dana, dok je Mekalister izrazio žaljenje što ne može da poseti Sabor trubača.

"Razmišljao sam, ali verovatno nećemo ići u Guču. Imaćemo radnu večeru, neki drugi put naći ćemo više vremena za zabavu. Oni koji su planirali da od toga prave lep događaj, neka ostave za sledeći put", rekao je Vučić nakon sastanka sa Mekalisterom.

Nadovezujući se na Mekalisterove reči da je prethodnih dana pročitao nekoliko knjiga o istoriji Srbije, predsednik Vučić je rekao da je i sam iskoristio dane kada je bilo manje ljudi u gradu i manji pritisak na poslu za čitanje knjiga, te da je pročitao više knjiga u poslednjih osam dana nego u prethodnih šest meseci.

FOTO: Tanjug

Pročitao je, kaže, dve knjige u vezi sa britanskim uticajem na "kosovski vilajet" od 1878. do 1912. godine, kao i knjigu o spoljnoj politici Jugoslavije 1934-1939, o dinastiji Obrenovića...

"Izgleda da smo obojica spremni da radimo malo više, a ne samo da odmaramo. A, kad bude bolje vreme, ići ćemo i u Guču", rekao je Vučić.

Mekalister je izrazio žaljenje što ne može danas da poseti festival trube u Guči.

On je kazao da je pre nedelju dana bio u Keniji, da posmatra predsedničke i parlamentarne izbore, i da je vreme bilo loše, te da se to vreme sada preselilo u Srbiju.

Vučić doneo lepe vesti: Ovakav rezultat nismo imali u poslednjih 25 godina!

"Sećam se 2014, kada sam prvi put došao u Beograd i čuo za Guču... Šteta što ne mogu ovog puta da posetim festival, ali sledeće godine on će se ponovo održati i nadam se da će iduće godine vreme biti bolje", kazao je Mekalister.

Rekao je da se raduje nastavku razgovora sa predsednikom Srbije Vučićem, dodavši da je ovde da sluša i vidi šta se radi, kako bi znao kada se razgovara u Briselu o čemu se radi.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.